To je to što me zanima!

Otkrili krvnika iz Škabrnje: On je ubio 30 civila i 13 branitelja

Zoran Tadić (59) izravno je odgovaran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana. U ubojstvima 30 civila i 13 branitelja je sudjelovao i sam uz svoje dobrovoljce
Vidi originalni članak

Identificiran je 59-godišnjak koji je sudjelovao u egzekuciji 43 žrtve u Škabrnji. Riječ je o Zoranu Tadiću, Šešeljevcu iz Loznice u Srbiji koji od 1992. živi u Sydneyju. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

U dugotrajnoj i zahtjevnoj istrazi sudjelovali su policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije iz policijske uprave zadarske te Županijska državna odvjetništva iz Zadra i Splita. 

- Ovo je najznačajnije kriminalističko istraživanje ratnog zločina provedenog na području zadarske policijske uprave, jer je upravo ovaj, tada 32-godišnjak, izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, u čijim je ubojstvima uz svoje dobrovoljce i sam sudjelovao - stoji u priopćenju policije. Od 43 žrtve, njih 30 bili su civili, a 13 branitelji. 

Ima i srpsko i australsko državljanstvo

Zbog "dobro odrađenog posla", stoji u priopćenju, Tadić je dobio kuću prognanih Hrvata u Benkovcu, a postavljen je i na mjesto načelnika državne sigurnosti Teritorijalne obrane Benkovac. Sredinom 1992. godine vlasti ga premještaju u Beograd, a zatim i u Australiju čije danas ima i državljanstvo. 

Tadića se sumnjiči da je postupao protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i počinio kaznena djela protiv stanovništva i ratnih zarobljenika. On je 18.11.1991. godine kao zapovjednik tzv. Dobrovoljačkog voda, sastavljenog od najvećim dijelom dobrovoljaca iz Srbije i BiGH, zajedno s drugim paravojnim skupinama u rano jutro krenuo u napad na Škabrnju. 

Mučili i ubijali civile i zarobljene branitelje 

Nakon što su slomili otpor i uništili stambene, gospodarske i sakralne objekte, Tadić je među prvima u pratnji tenkova krenuo u Ambar i nastavio prema centru sela. 

Sumnjiči ga se da je tada nasilno izvlačio civile iz skloništa. Prvenstveno su to bile žene, djeca i ljudi starije životne dobi koji im nisu predstavljali nikakvu prijetnju. Prijetili su civilima vatrenim oružjem, vrijeđali i fizički ih zlostavljali. Iz neposredne su blizine, mecima iz vatrenog oružja, pucali u vitalne dijelove tijela i ubili 30 civila u dobi od 23 do 88 godina. 

Na sličan način su ubili i 13 branitelja sela koji su prestali s otporom ili bili zarobljeni. Prije ubojstva su ih fizički zlostavljali i mučili. 

Tadić je, kao stvarni zapovjednik voda, imao kontrolu i autoritet nad pripadnicima svog voda. Sumnjiči ga se da nije učinio ništa da spriječi svoje pripadnike u zločinima, već im se priključio u zlostavljanju i ubojstvima. 

Idi na 24sata

Komentari 178

  • 25.03.2019.

    danas svi tvrde da su bili pošteni ''komšije'' pod pazuhom,ako nisu krivi neka dođu u svoju ''rodnu ''kuču....

  • Marjan Maša Dobricic 21.01.2019.

    Nije taj nesrećnik nikoga ubio, nemoj da se palite. Franjo I klempavi su imali dogovor oko Škabrnje. Zato ovo nije potegnuto godinama. Sad kad Tadić verovatno boluje od nečega, daj ga vamo. Kad smo Vam uzimali Pridragu, vrištao je za svaku zapaljenu kuću. Daleko je taj od zločinca. Jeste bezbednjak, žandar, pička, al taj nikoga nije ubio.

  • 17.01.2019.

    Ako se ikad itko zapita cemu naoruzanje, dovoljno je pogledati objavljene slike.

Komentiraj...
Vidi sve komentare