Obavijesti

News

Komentari 178

Otkrili krvnika iz Škabrnje: On je ubio 30 civila i 13 branitelja

Otkrili krvnika iz Škabrnje: On je ubio 30 civila i 13 branitelja
3

Zoran Tadić (59) izravno je odgovaran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana. U ubojstvima 30 civila i 13 branitelja je sudjelovao i sam uz svoje dobrovoljce

VIDEO

Identificiran je 59-godišnjak koji je sudjelovao u egzekuciji 43 žrtve u Škabrnji. Riječ je o Zoranu Tadiću, Šešeljevcu iz Loznice u Srbiji koji od 1992. živi u Sydneyju. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

U dugotrajnoj i zahtjevnoj istrazi sudjelovali su policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije iz policijske uprave zadarske te Županijska državna odvjetništva iz Zadra i Splita. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo je najznačajnije kriminalističko istraživanje ratnog zločina provedenog na području zadarske policijske uprave, jer je upravo ovaj, tada 32-godišnjak, izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, u čijim je ubojstvima uz svoje dobrovoljce i sam sudjelovao - stoji u priopćenju policije. Od 43 žrtve, njih 30 bili su civili, a 13 branitelji. 

Ima i srpsko i australsko državljanstvo

Zbog "dobro odrađenog posla", stoji u priopćenju, Tadić je dobio kuću prognanih Hrvata u Benkovcu, a postavljen je i na mjesto načelnika državne sigurnosti Teritorijalne obrane Benkovac. Sredinom 1992. godine vlasti ga premještaju u Beograd, a zatim i u Australiju čije danas ima i državljanstvo. 

Tadića se sumnjiči da je postupao protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i počinio kaznena djela protiv stanovništva i ratnih zarobljenika. On je 18.11.1991. godine kao zapovjednik tzv. Dobrovoljačkog voda, sastavljenog od najvećim dijelom dobrovoljaca iz Srbije i BiGH, zajedno s drugim paravojnim skupinama u rano jutro krenuo u napad na Škabrnju. 

Mučili i ubijali civile i zarobljene branitelje 

Nakon što su slomili otpor i uništili stambene, gospodarske i sakralne objekte, Tadić je među prvima u pratnji tenkova krenuo u Ambar i nastavio prema centru sela. 

Sumnjiči ga se da je tada nasilno izvlačio civile iz skloništa. Prvenstveno su to bile žene, djeca i ljudi starije životne dobi koji im nisu predstavljali nikakvu prijetnju. Prijetili su civilima vatrenim oružjem, vrijeđali i fizički ih zlostavljali. Iz neposredne su blizine, mecima iz vatrenog oružja, pucali u vitalne dijelove tijela i ubili 30 civila u dobi od 23 do 88 godina. 

Na sličan način su ubili i 13 branitelja sela koji su prestali s otporom ili bili zarobljeni. Prije ubojstva su ih fizički zlostavljali i mučili. 

Tadić je, kao stvarni zapovjednik voda, imao kontrolu i autoritet nad pripadnicima svog voda. Sumnjiči ga se da nije učinio ništa da spriječi svoje pripadnike u zločinima, već im se priključio u zlostavljanju i ubojstvima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag