To je to što me zanima!

Otkrivamo tko su bili hrvatski heroji o kojima je snimljen film

U žestokoj i neravnopravnoj borbi s brojčano višestruko nadmoćnijim neprijateljem poginulo je 11 boraca, a ostalih sedam se predalo. Srbi su ih potom brutalno ubili...
Vidi originalni članak

Tragična sudbina 18 bjelovarskih vojnika i dva policajca koji su svi poginuli početkom rujna 1991. upavši u zasjedu u selu Kusonje kod Pakraca inspirirala je Kristijana Milića da snimi film "Broj 55" kojim je trijumfirao na pulskom festivalu osvojivši osam Zlatnih Arena. Iako je sedam tisuća gledatelja film ispratilo ovacijama, redatelju je popustila trema tek nakon što su mu članovi obitelji poginulih boraca čestitali suznih očiju.

Sve je bilo tiho, a onda je počela rafalna paljba

U jutro 8. rujna 1991. godine u selo Kusonje pokraj Pakraca došao je oklopni transporter s pripadnicima Zbora narodne garde. Na barikadi pobunjenih Srba, kao i prethodnog dana, nije bilo nikoga i transporter je oprezno nastavio dalje. U opustjelom selu sve je bilo tiho, a onda je odjednom počela rafalna paljba. I dok se iznenađeni branitelji još nisu ni snašli, transporter je pogodila raketa iz ručnog bacača, zapalila ga i onesposobila. Gardisti su iskočili iz vozila i sklonili se od kiše metaka koja ih je zasipavala sa svih strana u kuću na broju 55.

U žestokoj i neravnopravnoj borbi s brojčano višestruko nadmoćnijim neprijateljem poginulo je 11 boraca, a ostalih sedam se, ostavši bez streljiva, ujutro predalo. Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi brutalno su ih pobili, u kratkim je crtama tijek strašne tragedije, jednog od najkrvavijih događaja Domovinskog rata na pakračkom bojištu opisao časopis Oluja.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 60

  • pluton09 07.08.2014.

    Sad znam kraj filma te vam puno hvala.

  • jožek2 07.08.2014.

    Takvi su zaslužili da se o njima snimi na desetke filmova i to je za svaku pohvalu ,i za producenta, i za ministarstvo kulture koje ga je financiralo , i pitam se zašto se i prije nisu snim ali filmovi sa tako važnom temom,jer ostat čemo bez povjesti.

  • perokomarac 07.08.2014.

    neka je laka hrvatska zemlja hrvatskim herojima

Komentiraj...
Vidi sve komentare