Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
60 komentara

Otkrivamo tko su bili hrvatski heroji o kojima je snimljen film

U žestokoj i neravnopravnoj borbi s brojčano višestruko nadmoćnijim neprijateljem poginulo je 11 boraca, a ostalih sedam se predalo. Srbi su ih potom brutalno ubili...

Broj 55
Foto: Broj 55
60 komentara

Tragična sudbina 18 bjelovarskih vojnika i dva policajca koji su svi poginuli početkom rujna 1991. upavši u zasjedu u selu Kusonje kod Pakraca inspirirala je Kristijana Milića da snimi film "Broj 55" kojim je trijumfirao na pulskom festivalu osvojivši osam Zlatnih Arena. Iako je sedam tisuća gledatelja film ispratilo ovacijama, redatelju je popustila trema tek nakon što su mu članovi obitelji poginulih boraca čestitali suznih očiju.

Sve je bilo tiho, a onda je počela rafalna paljba

U jutro 8. rujna 1991. godine u selo Kusonje pokraj Pakraca došao je oklopni transporter s pripadnicima Zbora narodne garde. Na barikadi pobunjenih Srba, kao i prethodnog dana, nije bilo nikoga i transporter je oprezno nastavio dalje. U opustjelom selu sve je bilo tiho, a onda je odjednom počela rafalna paljba. I dok se iznenađeni branitelji još nisu ni snašli, transporter je pogodila raketa iz ručnog bacača, zapalila ga i onesposobila. Gardisti su iskočili iz vozila i sklonili se od kiše metaka koja ih je zasipavala sa svih strana u kuću na broju 55.

U žestokoj i neravnopravnoj borbi s brojčano višestruko nadmoćnijim neprijateljem poginulo je 11 boraca, a ostalih sedam se, ostavši bez streljiva, ujutro predalo. Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi brutalno su ih pobili, u kratkim je crtama tijek strašne tragedije, jednog od najkrvavijih događaja Domovinskog rata na pakračkom bojištu opisao časopis Oluja.

>>> Više pročitajte u Expressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message