To je to što me zanima!

Otkrivamo zašto Hrvati toliko vole 'Sulejmana' i turske serije

Uspjehu serije pridonijeli su skandali koji od početka prate glumačku ekipu. Kemija između Meryem i Halita gotovo je natjerala njegovu suprugu da zatraži rastavu...
Vidi originalni članak

Oko 700.000 Hrvata svaki dan pred televizorom čeka da vide što je novo na dvoru najmoćnijeg otomanskog vladara, dok se vikendom taj broj penje i na milijun. Podjednako su zanimanje prije nekoliko godina izazivali Onur i Šeherezada, a stotine tisuća građana Lijepe Naše “navukli” su se i na dogodovštine markantna Ezela i silovane Fatmagul. Popularnost koju u Hrvatskoj imaju turske serije može se usporediti samo s pomamom koju su svojedobno izazivale “Dinastija” ili “Santa Barbara”, ali bila su to drukčija vremena. Eden i Cruz bili su jedini igrači na tržištu, dok su se turski junaci za svoj dio kolača morali izboriti u više nego žestokoj konkurenciji američkih, južnoameričkih, španjolskih i hrvatskih serija.

“Turci pregazili Balkan kao i prije 500 godina”, lakonski će reći mnogi i dodati da su turske serije popularne samo u zemljama do kojih su došli otomanski osvajači. I da im je to domet, dok Beč nikad neće osvojiti.

- Komentatori koji su izvukli u prvi plan tu tezu očito ciljaju na civilizacijsku i kulturnu bliskost nekad potlačenih dijelova Europe s povijesnom i današnjom Turskom. Pritom takvu bliskost vide kao negativnu, a sugerirani zaključak da je hrvatska televizijska publika ukusom bliža turskoj nego zapadnoeuropskoj koriste da bi istaknuli vlastitu kulturnu superiornost i ekskluzivnost - kaže mr. sc. Mirko Petrić, viši predavač na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru. On ne smatra da su razlozi popularnosti ‘Sulejmana Veličanstvenog’ tako jednostavni.

- Nije toliko važno što na mjestima na kojima je serija popularna navodno postoji percepcija Sulejmana kao povijesne ličnosti, a zapadnije od njih ne; popularan je svojedobno bio i fikcijski pirat južnih mora Sandokan.

>>> BIBLIJSKE SLIKOVNICE NA DAR <<<

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu

Idi na 24sata

Komentari 168

  • lovacnaslova 11.12.2012.

    Mi smo narod bez budućnosti, hranimo se ovakvim smećem od serija i još više zaglupljujemo kako bismo zaboravili kako nam izgleda svakodnevica...

  • ezelbayraktar_1 11.12.2012.

    sad cu da vam kazem ovako. 1001 i jedna noc je takva glupost , i sad jos sulejman prst dole. Ma to je uzas nebi to gledao da mi plate , a Larin izbor to je pre smijesno. A svako nesto voli , pa nek izvoli !

  • AmyGoes 11.12.2012.

    Isuse i s tim glupim Turcima!!!!! Samo znam o Sulejmanu da je on ubijen u Hrvatskoj.... Hrvati su ga ubili....

Komentiraj...
Vidi sve komentare