To je to što me zanima!

Arhiv: Čuvaju potresna pisma Hrvata iz 1. svjetskog rata

Blago arhiva: Hrvatski državni arhiv izložio je stare fotografije s bojišnice i pisma vojnika. Među njima je i ono književnika Frana Galovića koji je poginuo 1914. godine
Vidi originalni članak

Dočasnički ovratnik i pojas za spašavanje mornara koji je preživio potapanje legendarnog austrougarskog bojnog broda “Szent István” iz 1918. jedna je od atrakcija izložbe Hrvatskog državnog arhiva o Hrvatskoj u 1. svjetskom ratu.

Riječ je o bojnom brodu sagrađenom u Rijeci 1914. godina, čija je olupina danas pokraj otoka Premude, a potopila su ga dva talijanska torpedna čamca. 
- Tu su i fotografije pješačkih divizija, među njima i famozne 42. domobranske, zvane Vražja, koju je vodio jedan od najznačajnijih vojskovođa Prvog svjetskog rata Svetozar Borojević, Vitez od Soče - objašnjava Marijana Jukić iz HDA, dodajući kako su tu i mnogobrojna pisma i razglednice koje su vojnici slali doma, a koja su sva bila cenzurirana.
- U njima nisu smjeli otkriti ništa o bojištu, niti gdje su, samo da su živi i zdravi - kaže Jukić, koja ističe i dopisnicu Frana Galovića, hrvatskoga književnika poginulog na srpskom bojištu 1914. godine, koju je poslao Isidoru Kršnjavom. Tu su i fotografije Viribusa Unitisa, bojnog broda kojeg su talijanski diverzanti potopili 1918., nakon što ga je od Austro-Ugarske preuzela tadašnja Država SHS.
- S 250 hrvatskih mornara poginuo je i admiral Janko pl. Vuković Podkapelski, koji je ostao na brodu i potonuo s posadom časno slijedeći pomorsku tradiciju - podsjeća na kraju Jukić.     

 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Silvio Dinora 16.10.2016.

    Da to nesto vridi ,otišlo bi bez "traga" preko noći kao 98-ih god. državne rezerve žita u Đakovu,poznato je samo da je par dana prije nestanka žita Vladimir Šeks njušio okolinu i tražio kljuceve od silosa!

  • Silvio Dinora 16.10.2016.

    Da to nekaj vridi već bi to HR maraguni prodali kao PLIVU , INU, i ostale profitabilne tvrtke,tone tog podrumskog papira čak ni Kutle mije htio preprodati,a mogao je u svoje vrime, amen !

  • ITALO DISCO 15.10.2016.

    ovo za pisma je istina... imam pismo od prapradjeda iz ruskog logora, odakle je poslao pismo, svaka ima cast kako su to srocili! citas pismo normalno, sve med i mlijeko a zapravo treba citati svaki drugi red i dobije se prava istina! katastrofa, glad, zima, iscrpljeni, pozdravi mi moje najmilije, djecu, jer ih vise necu vidjeti... ali vratio se nekako, baka mi je pricala, imao je ranu na vratu iz koje je bilo curilo, kao gnoj.. nazalost nije dugo pozivio nakon rata..

Komentiraj...
Vidi sve komentare