News

Komentari 21

Arhiv: Čuvaju potresna pisma Hrvata iz 1. svjetskog rata

Arhiv: Čuvaju potresna pisma Hrvata iz 1. svjetskog rata

Blago arhiva: Hrvatski državni arhiv izložio je stare fotografije s bojišnice i pisma vojnika. Među njima je i ono književnika Frana Galovića koji je poginuo 1914. godine

Dočasnički ovratnik i pojas za spašavanje mornara koji je preživio potapanje legendarnog austrougarskog bojnog broda “Szent István” iz 1918. jedna je od atrakcija izložbe Hrvatskog državnog arhiva o Hrvatskoj u 1. svjetskom ratu.

Riječ je o bojnom brodu sagrađenom u Rijeci 1914. godina, čija je olupina danas pokraj otoka Premude, a potopila su ga dva talijanska torpedna čamca. 
- Tu su i fotografije pješačkih divizija, među njima i famozne 42. domobranske, zvane Vražja, koju je vodio jedan od najznačajnijih vojskovođa Prvog svjetskog rata Svetozar Borojević, Vitez od Soče - objašnjava Marijana Jukić iz HDA, dodajući kako su tu i mnogobrojna pisma i razglednice koje su vojnici slali doma, a koja su sva bila cenzurirana.
- U njima nisu smjeli otkriti ništa o bojištu, niti gdje su, samo da su živi i zdravi - kaže Jukić, koja ističe i dopisnicu Frana Galovića, hrvatskoga književnika poginulog na srpskom bojištu 1914. godine, koju je poslao Isidoru Kršnjavom. Tu su i fotografije Viribusa Unitisa, bojnog broda kojeg su talijanski diverzanti potopili 1918., nakon što ga je od Austro-Ugarske preuzela tadašnja Država SHS.
- S 250 hrvatskih mornara poginuo je i admiral Janko pl. Vuković Podkapelski, koji je ostao na brodu i potonuo s posadom časno slijedeći pomorsku tradiciju - podsjeća na kraju Jukić.     

 

Najčitaniji članci