To je to što me zanima!

Ovdje na štednju mogu staviti cijelu prosječnu hrvatsku plaću

Antonija Emreuš (24) iz Donjeg Vidovca preselila se u Njemačku gdje danas i živi. Iako radi čak dva posla, sretna je. Sada konačno zarađuje dovoljno. Jednog dana voljela bi se vratiti u Hrvatsku.
Vidi originalni članak

Vidjela sam da je u Lijepoj Našoj teško dobiti posao na neodređeno i da je nemoguće preživjeti mjesec, a ne pitati se koliko će plaća kasniti. Zato sam otišla.

Kaže nam to Antonija Embreuš. Krajem 2016. se iz rodnog Donjeg Vidovca preselila u Austriju, a potom u Stuttgart.

- U Hrvatskoj sam radila za minimalac, dok ovdje, uz sve troškove koje život nosi, prosječnu hrvatsku plaću mogu staviti na štednu knjižicu. Odluka za odlaskom pala je onaj dan kada mi je istekao ugovor u sportskoj kladionici u kojoj sam tada bila radila - priznaje.

ISPOVIJESTI ISELJENIKA 'Ovdje radimo da bi živjeli, a u Hrvatskoj kako bi - preživjeli...'

Antonija danas živi u, kako kaže, jednoj od najvećih metropola u Njemačkoj - Stuttgartu. Jedine mane grada su, navodi, stalne prometne gužve. 

- Srećom, javni prijevoz je dostupan na svakom koraku - ističe. 

Antonija radi u marketingu, a radni su joj i vikendi. Naime, uz posao se odlučila i za dodatni posao u gastronomiji. Unatoč velikom poslu, svaki dan stigne popiti kavu s prijateljicama, otići u kino ili na plivanje. 

ŽELIMO ODGOVORE Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje

Hrvatsku pamti kao zemlju u kojoj je napravila prve korake, obrazovala se i upoznala prave prijatelje.

Iako joj život u Stuttgartu pruža sve što želi, Antonija se ipak jednog dana želi vratiti u domovinu. Fali joj, kaže, svaki kutak Hrvatske.

Kada će se vratiti, to još ne zna.

Na odlasku iz Hrvatske s njom je otišla i njezina prijateljica, ali kako Antonija kaže, nije bila dovoljno jaka proći početni stres s kojim se osoba susreće u tuđoj zemlji.

DEMOGRAFSKA OBMANA Ispunite anketu o iseljavanju: Želite li i vi otići iz Hrvatske?
 

Više o ovoj temi pročitajte na iseljavanje.24sata.hr
https://iseljavanje.24sata.hr/

Idi na 24sata

Komentari 103

  • Uragan_1 31.07.2018.

    Samo ti draga radi dva posla u Njemsčkoj., kupujte najjeftiniju spizu i samo sjedi u stanu pa će tako ("ostati jedna plaća sa strane)"???, Pričam ti priču !

  • Plehan 31.07.2018.

    Ovi se pate u toj Njemačkoj,a samo glumataju.Željni su i kruha.Onaj tko u Hrvatskoj želi raditi ima posla i dobro se može zaraditi.Svi oni koji su otišli ,a znam ih jako puno,sram ih se vratiti u Hrvatsku,a rado bi se vratili.

  • ROMARIO12345 31.07.2018.

    Da,radi gospodja dva posla..pa i mi u Hrvatskoj radimo dva posla i zivi se!Ja sam mislio da ste vi isli u Njemacku za boljim primanjima a vi tamo radite dva posla..bas cudno

Komentiraj...
Vidi sve komentare