To je to što me zanima!

Ove četiri tvrtke naplaćuju milijune za odlagalište otpada Jakuševec, ali šute o odronima

Radi se o tvrtkama HIS u vlasništvu Slavka Hrženjaka, Tigri u vlasništvu Milana Penave, kuma pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Eko-Flora u sastavu C.I.O.S-A Petra Pripuza, te C.I.A.K.-a Ivana Leke...
Vidi originalni članak

Iako je uvriježeno mišljenje da zagrebačkim odlagalištem otpada Jakuševec upravlja Grad Zagreb ili njegove tvrtke, to nije točno. Gradska Čistoća dovozi otpad na Jakuševec, ali ne upravlja odlagalištem. Od 2018. godine, kroz dva natječaja, odlagalištem otpada upravljaju četiri privatne tvrtke, a nakon prvog odrona na deponiju, niti iz jedne se nisu oglasili. One nastupaju kao konzorcij, tj. zajednički su dobili taj posao od Grada na javnom natječaju. 

Radi se o tvrtkama HIS u vlasništvu Slavka Hrženjaka, Tigri u vlasništvu Milana Penave, kuma pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Eko-Flora u sastavu C.I.O.S grupe Petra Pripuza, te C.I.A.K.-u kojem je najveći pojedinačni suvlasnik Ivan Leko, a njihovo poslovanje se povezuje s C.I.O.S.-om.

TRAŽI SASTANAK S VLADOM VIDEO Tomašević: Troje radnika odvezla Hitna. Nema odlaganja na Jakuševcu, suspendirano je!

2018. godine oni su dobili prvi ugovor vrijedan bez PDV-a skoro 196 milijuna tadašnjih kuna za četiri godine građenja i upravljanja cjelokupnim odlagalištem. Kada je taj ugovor istekao, 2022. godine su se te četiri tvrtke javile jedine na natječaj i dobile posao vrijedan 177 milijuna kuna, odnosno 23,5 milijuna eura bez PDV-a. Taj iznos okvirnog sporazuma se odnosi na četverogodišnje razdoblje. To znači da prosječno po godini za upravljanje Jakuševcem dobiju 5,85 milijuna eura.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je najavio da će se utvrditi odgovornost i da će biti sankcija, bilo da se radi o propustima privatnih tvrtki koje upravljaju, ali i svih ostalih u lancu. 

PRATITE IZ MINUTE U MINUTU Radnik ostao bez ruke, zatvorili Jakuševec. Tomislav Tomašević: Tražim hitan sastanak u Vladi!

Zvali smo Milana Penavu iz Tigre koja je odgovorna za građevinski dio, ali javio mu se vozač. Zasad se nisu oglasili niti iz jedne od navedenih tvrtki. Nakon prošlog odrona, također nije bilo reakcija iako oni upravljaju odlagalištem.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 61

  • 04.12.2023.

    Ono,redom BH pajdovi ili se varam?

  • Oksimoron_1 04.12.2023.

    Zaboga miloga; postoje zakoni i podzakonski propisi ove države, zar ne? Tko ih donosi, tko provodi? Kaj vele ti zakoni i drugi propisi; koja je i čija obveza ovo i ono?? Tko to kontrolira?? Koje su sankcije ako....i td. Kaj se sad svi čude kaj pura d__ku??!

  • mamaseka@web.de 04.12.2023.

    bandicevi kriminalci se bogate i dalje...tomasevic je pi..dim a ne gradonacelnik...Jakusevec je najveca sramota grada Zagreba...Penka ne interesira njemu nista ne prijeti, ni smrad ni eventualne zaraze...kad se gamadi sve dozvoljava...sto se ne ide protestirati ko u srbiji, na tacni se nece rjesenja servirati..

Komentiraj...
Vidi sve komentare