To je to što me zanima!

Ovi će suci u petak presuditi generalima Gotovini i Markaču

O sudbini generala Gotovine i Markača će odlučivati Amerikanac Theodor Meron (82), Talijan Fausto Pocar, Turčin Mehmet Guney i Maltežanin Carmel Agius
Vidi originalni članak

Pravomoćnu presudu generalima donijet će peteročlano sudsko vijeće. O sudbini generala će odlučivati Amerikanac Theodor Meron (82) koji je i predsjednik Žalbenog vijeća, Talijan Fausto Pocar, Turčin Mehmet Guney i Maltežanin Carmel Agius.

Meron je predsjednik haškog tribunala, a rođen je u poljskom Kaliszu. Bio je u radnom nacističkom logoru, nakon rata otišao je u Izrael, a 1978. odselio se u SAD. 

On je rušio i presudu od 45 godina Tihomiru Blaškiću, a Šljivančaninu je prvo dodao 12 godina na prvostupanjskih pet, a na kraju mu je odredio kaznu od deset godina zatvora. Odlikovan je francuskim Ordenom časti i veliki je ljubitelj knjiga o ratu i viteštvu u dramama W. Shakespearea. Obrazovao se u Jeruzalemu, Cambridgeu i Harvardu. Predsjednik suda bio je već od 2003. do 2005.

Talijanski sudac Fausto Pocar bio je također predsjednik Tribunala, od 2005. do 2008. , a dvije godine bio je potpredsjednik suda dok mu je na čelu bio Meron. Rođen je 1939. u Milanu. Profesor je međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Milanu, gdje je bio i prorektor, kao i dekan Fakulteta političkih znanosti. Ima dugo iskustvo u aktivnostima UN-a, posebice na polju ljudskih prava i humanitarnog prava. Sudac je i Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (MKSR).

Turski sudac Mehmet Güney već je 11 godina u Haagu, rođen je 1936 u Siirtu. Fakultet političkih znanosti i Pravni studirao je u Ankari, a posjeduje i diplomu iz prava i ekonomskih znanosti Europskog sveučilišnog centra u Nancyju. Bio je turski veleposlanik na Kubi, u Singapuru i Indoneziji. Radio za Pravnu komisiju UN-a, a bio je i sudac MKS-a za Ruandu.

Sudac Carmel A. Agius, Maltežanin, rođen 1945, od 2001. je u Haagu. Diplomirao je engleski, talijanski i ekonomiju. Bio je javni bilježnik, a stječe i doktorat iz prava na sveučilištu u Malti.

Bio je sudac za prekršaje, pa predsjednik Ustavnog i Vrhovnog suda Malte. Bio je i savjetnik UN-ovog Visokog povjerenstva u Nepalu. Znan je našoj javnosti kao dežurni sudac koji je dočekao Gotovinu na njegovom prvom pojavljivanju u Haagu u prosincu 2005. 


Idi na 24sata

Komentari 41

  • markob85 18.11.2012.

    Placenici!!

  • LebronPetrovic 16.11.2012.

    Sudija, Bog te poživio još 50 godina !

  • ribica24 15.11.2012.

    Boze pomozi im da budu pravedni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare