To je to što me zanima!

Ovo je novi simbol ukrajinskog otpora: Slovo 'ji' ne postoji u ruskoj ćirilici i jako ih nervira

Gradsko vijeće Mariupolja izvijestilo je da se slovo Ї počelo pojavljivati ​​u različitim dijelovima grada koje je postalo znak neovisnosti i otpora Ukrajine
Vidi originalni članak

Sve češće su se u privremeno okupiranom Mariupolju na cestama i zgradama počeli pojavljivati ​​natpisi ukrajinskog slova ї u znak protesta protiv neprijateljske invazije Rusije.

Zašto su Ukrajinci odabrali baš ovo slovo?

Slovo ї je jedinstveno, jer ga ruska abeceda nema ovo, jedinstveno je za ukrajinski jezik, a ima ga i u riječima Ukrajina (Україна) i Kijev (Київ).

Osim toga, ukrajinski aktivisti su na Instagramu počeli pozivati ​​sugrađane da sva moguća mjesta označe ovim slovom.

"Sigurno ste čuli da smo pozvali naše aktiviste da objekte u kojima se može održati referendum obilježe slovom "Ї" kako bi se lakše blokirali svi planovi rusa. Naše slovo "Ї" je jedinstveno, jedino je na svijetu poput naše Ukrajine. Uvjereni smo da ćemo samo zajedničkim snagama moći slomiti ruske planove.

Jako vas molimo da podijelite ovu objavu, pozivamo sve naše neustrašive aktiviste koji su odlučili ostati na okupiranim područjima da slovom "Ї" označe mjesta okupljanja rusa, objekte u kojima se može održati referendum, zgrade okupatorske vlasti rašista", pišu oni.

 

Gradsko vijeće Mariupolja izvijestilo je da se ovo slovo počelo pojavljivati ​​u različitim dijelovima grada. Ovaj znak se može vidjeti u samom centru grada kod spomenika najpoznatijeg ukrajinskog pisca Tarasa Ševčenka.

Stanovnici Mariupolja se pozivaju da slovom, koje je postalo znak neovisnosti i otpora, slikaju parkove, ulice, trgove, stupove i ograde kako bi okupatorima pokazali da je Mariupolj Ukrajina, napominje gradsko vijeće u svom Telegram kanalu.

Ruska agresija izazvala je jednu od najvećih humanitarnih katastrofa u Mariupolju. Grad je gotovo u potpunosti uništen uslijed neprijateljskog granatiranja. Stanovnici grada pružaju otpor ruskim vlastima - po gradu dijele naljepnice i letke s ukrajinskim simbolima. A na Dan neovisnosti Ukrajine, 24. kolovoza, pokret otpora podigao je zastavu Ukrajine u Mariupolju.

Osim toga, u Ukrajini postoje projekti koji imaju istaknuto slovo ї. Jedan od takvih je časopis pod nazivom "Ї". Ovo je nezavisni ukrajinski kulturni časopis i javna organizacija. Glavne teme publikacija časopisa su proučavanje međuetničkih odnosa, problem administrativnih granica, formiranje europskog identiteta i pitanja europskih integracija.

Postoji i sociokulturni multimedijski ukrajinistički projekt Ukraїner, čiji se materijali temelje na rezultatima vlastitih ekspedicija. Jedan od ciljeva stvaranja prekta je upoznati strance s nepoznatom poviješću i kulturom krajeva, prikazati domaće heroje i zanimanja koja nestaju, kao i mjesta koja uglavnom nisu uvrštena u vodiče.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Stepski 10.09.2022.

    Jasna poruka orcima da nisu dobrodošli u Ukrajini.

  • Smuky 09.09.2022.

    Z   'I'  U  ᛋᛋ   Piši kako govoriš čitaj kako je napisano.

  • uroš blesavi 08.09.2022.

    Sam vi nagovarajte ljude na gluposti dobro da ih nitko ne dira mogu si samo zamisliti kada nekog klinca uhvate pijani Rusi sa sprejem onda ćete laprdati kak su okrutni kad mu polome prste i to je još super šta ga vjerojatno čeka🤔

Komentiraj...
Vidi sve komentare