To je to što me zanima!

Ovo je sudac koji je jedini bio protiv odluke Suda o pobačaju

Za odbacivanje prijedloga udruge Ustavnog suda o zabrani pobačaja glasovalo je dvanaest sudaca. Samo je jedan sudac bio protiv - Miroslav Šumanović
Vidi originalni članak

Miroslav Šumanović (60) je sudac Ustavnog suda koji je danas jedini glasovao protiv odbacivanja prijedloga udruge koja je prije 26 godina tražila da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim. 

Podsjetimo, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je rekao u četvrtak na konferenciji za novinare kako Ustavni sud ne prihvaća zahtjev za ocjenom suglasnosti s Ustavom zakona o pobačaju. Ustavni sud je odlučio i odlučio da Sabor u roku od dvije godine mora donijeti novi zakon u skladu s odlukom Ustavnog suda. 

Miroslav Šumanović je, između ostalog, izjavio kako "smatra da osporeni zakon nije suglasan s Ustavom i da je nesuglasje drastično, pa zakon treba ukinuti...". 

Donosimo dio njegovog mišljenja:

"Nerođeni" je živuća tvorba (materijalna stvarnost), nije dio mrtve prirode, nije stvar ni životinja niti organ tijela majke, ljudskog je porijekla (genetska ljudskost - začetost od ljudskih roditelja), raste i razvija se autonomno po vlastitom genetskom programu. Taj rast je svrhovito usmjeren i nedvojbeno je riječ o živućem biću - pripadniku ljudske vrste.

Što je to ako ne ljudsko biće? Tvrditi da ljudsko biće u smislu čl. 21. st. 1. Ustava nastaje u nekoj kasnijoj fazi razvoja nerođenog, a ne od začeća, implicira da začećem nastaje neka neodređena živuća tvorba - "ne-biće" ili "pseudo-biće", koje onda progresivnim rastom i razvojem (suprotno općem principu "ex nihilo nihil fit") metamorfozira u ljudsko biće koje je titular prava na život...Zaključno, mišljenja sam da embrij nije "neljudsko biće", odnosno "ne-biće", nego ljudsko biće u određenoj fazi razvoja i da mu zato pripada temeljem inherentnog ljudskog dostojanstva pravo na život prema čl. 21. st. 1. Ustava u punom opsegu..., prenosi N1.

Radi se o istom sucu koji je lani u prosincu imao izdvojeno mišljenje o presudi Josipu Šimuniću kada je kažnjen s 15.000 kuna jer je na stadionu u Maksimirun s mikrofonom u ruci vikao "Za dom". Obrazložio je tada da nema dvojbe da je sporni pozdrav bio u NDH u masovnoj uporabi i da ga značajni dio javnosti diskvalificira kao rasistički ili čak zločinački. 

 

Idi na 24sata

Komentari 61

  • BarunMunchausen 02.03.2017.

    Za odbacivanje prijedloga udruge Ustavnog suda o zabrani pobačaja glasovalo je dvanaest sudaca. Samo je jedan sudac bio protiv - Miroslav Šumanović. Ovaj naslov je kriv i trebao bi glasiti. Za odbacivanje prijedloga udruge o zabrani pobačaja glasovalo je dvanaest sudaca. Samo je jedan sudac bio protiv - Miroslav Šumanović

  • škver 02.03.2017.

    Kada stiže Odluka o pravu na mastrubiranje!

  • Izvor_mudrosti 02.03.2017.

    g.Šumanoviću, s ovakvim razmišljanjem razumljiva je vaša odluka, argumenat je definitivno neosporiv.....bravo za vas!

Komentiraj...
Vidi sve komentare