Obavijesti

News

Komentari 502

"Pitanje kada počinje ljudski život nije u nadležnosti suda"

"Pitanje kada počinje ljudski život nije u nadležnosti suda"
3

Zakoni neće osujetiti ženu da odustane od prekida trudnoće, već to može samo učiniti ugrožavajući svoje zdravlje, pa se zabrana prekida trudnoće zato smatra nedopustivom, rekao je Šeparović

VIDEO

Ustavni sud odbacio je prijedlog udruge koja je prije 26 godina tražila da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:20

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je rekao u četvrtak na konferenciji za novinare kako Ustavni sud ne prihvaća zahtjev za ocjenom suglasnosti s Ustavom zakona o pobačaju. Ustavni sud je odlučio i odlučio da Sabor u roku od dvije godine mora donijeti novi zakon u skladu s odlukom Ustavnog suda. 

Pri donošenju novog zakona Sabor treba voditi računa da postojeći Zakon "sadrži određene institute koji više ne postoje u hrvatskom ustavnom poretku" te da je od donošenja Ustava 1990. izgrađen potpuno novi pravni i institucionalni okvir zdravstvenog, socijalnog, znanstvenog i obrazovnog sustava.

Također, zakonodavac u ovom zakonu mora odrediti edukativne i preventivne mjere "tako da prekid trudnoće bude izuzetak", stoji u sažetku odluke Ustavnog suda.

- Prekid trudnoće je kontroverzno pitanje od pamtivijeka, radi se o moralnom, filozofskom, pravnom i medicinskom pitanju. Tu nikad nije bilo konsenzusa, uvijek je dijelilo društvo na dvije skupine. Jedna 'za', jedna 'protiv'. Jedni tvrde da život počinje začećem, da je embrio ljudsko biće i da je majčino tijelo samo mjesto gdje se nerođeno biće hrani. naravno, oni smatraju da je prekid trudnoće ubojstvo. Opet, tu je i druga strana, koja smatra da je pravo na izbor jedno od temeljnih ljudskih prava. Međutim, pitanje kada počinje život nije u nadležnosti suda - rekao je Šeparović. 

- Zakoni neće osujetiti ženu da odustane od prekida trudnoće, već to može samo učiniti ugrožavajući svoje zdravlje, pa se zabrana prekida trudnoće zato smatra nedopustivom. Brojni međunarodni dokumenti štite pravo na život, ali ne daju odgovor na pitanje kada život počinje. Praksa Europskog suda za ljudska prava navodi da se "nerođeno dijete ne smatra osobom u smislu zaštite člankom 2. Konvencije", navodi Šeparović. Iznio je potom primjere iz europskih zemalja te dodao kako gotovo nijedan europski ustav ne priznaje pravo na zaštitu prije rođenja. 

- Pitanje kad počinje život nije za Ustavni sud, Ustavni sud ima odgovoriti samo na pitanja o zakonodavstvu. U suglasnosti s Ustavom je zakonodavno rješenje do isteka 10 tj trudnoće, a nakon toga samo uz suglasnost nadležnog tijela, ako se utvrdi da se na drugi način ne može osigurati zdravlje žene na drugi način ili da će dijete biti rođeno s teškim tjelesnim manama ili ako je dijete začeto uslijed teških kaznenih djela - kaže Šeparović. 12 sudaca je bilo "za" ovaku odluku, a jedan protiv. Šeparović je rekao i da Sabor nakon ovakve odluke Ustavnog suda ne može donijeti zakon koji bi zabranjivao prekid trudnoće. 

Rješenje Ustavnog suda:

Sažetak Rješenja Br. U-i-60-1991 i Dr by MarinZdelar on Scribd

Ustavni sud donio je odluku o ocjeni suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece odnosno o tzv. zakonu o pobačaju.

VIDEO (Evo što o pobačaju misli doc. dr. sc Dubravko Lepušić): 

Žene trebaju same odlučiti žele li pobaciti ili ne! U to se politika ne smije miješati! Gost u studiju ususret odluci Ustavnog suda o temi pobačaji: doc. dr. sc Dubravko Lepušić iz KBC Sestre Milosrdnice Voditeljica: Alenka Ožbolt

Posted by 24sata on 1. ožujka 2017

Na konferenciji za medije koja počinje u 11 sati predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objavit će odluku koju je Ustavni sud donio. 

Tzv. zakon o pobačaju se na ocjeni ustavnosti nalazi već 26 godina, od davne 1991. godine.

Sud je donio odluku nakon što je pribavio i proučio mišljenja medicinske struke, stručnjaka za obiteljsko i ustavno pravo.

Suci su također proučavali i međunarodne konvencije te prakse sudova u Europi.

Prema pisanjima nekih medija, Ustavni sud je odlučio da će odbiti zahtjev za  zabranom pobačaja.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 502
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.