To je to što me zanima!

'Ovo je uzlazni krak trećeg vala, bitno je vidjeti hoće li druženja preko Uskrsa pridonijeti rastu'

Stanje je vrlo dinamično, na 24-satnoj razini. Gotovo da postoji potreba za otvaranjem još jednog odjela, rekao je Krešimir Luetić koji se u ponedjeljak priključio Covid bolnici u Dubravi
Vidi originalni članak

Čelnik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić u gostovanju na Dnevniku Nove TV komentirao je stanje u sustavu, Covid bolnici i problemu s cijepljenjem u zemlji.

Luetić se jučer priključio radu u Covid bolnici u Dubravi i kazao kako je moguće otvaranje još jednog odjela. 

NEMA VEĆIH NUSPOJAVA '50 posto građana uopće ne odgovori na mail u kojem ih pozivamo da se dođu cijepiti'

- Stanje je vrlo dinamično, na 24-satnoj razini. Gotovo da postoji potreba za otvaranjem još jednog odjela. Svaki dan dolazi do 25 novih pacijenata u COVID bolnicu - kazao je Luetić.

Naglasio je kako nedostaje osoblja i liječnika te da zasad nemaju problem s nedostatkom lijekova.

- Pretpostavka da se možemo naći u situaciji da nemamo lijek koji je potreban pacijentu je iznimno frustrirajuća. Kako za pacijenta, tako i za nas - istaknuo je, ali je optimističan i misli da će se situacija brzo riješiti.

Luetić se osvrnuo i na problem cijepljenja u državi i upozorio kako postoji neujednačenost po županijama.

BEROŠ NAJAVLJUJE: 'Za nekoliko dana ćemo imati strategiju cijepljenja radno aktivnog stanovništva'

- Negdje postoje punktovi za masovno testiranje, negdje ne postoje. Negdje obiteljski liječnici odlaze po cjepiva na punkt, u većini se županija ona dostavljaju. Očekuje da se sustav osposobi i da postane funkcionalan te da je bilo dovoljno vremena da radi normalno. Postoji još jedan problem. Postoji nacionalni sustav, ali imate i call centre i informatičke sustave na razini županija, koji izgleda - nisu umreženi. Obiteljski liječnici imaju svoje popise, turistički radnici svoje. Imamo nekoliko popisa na nekoliko razina. Potrebno ih je žurno objediniti i na taj način krenuti u cijepljenje - rekao je Luetić.

Osvrnuo se i na cjepivo AstraZenece i kazao kako je potrebno nastaviti s procjepljivanjem.

- Struka je rekla da trebamo slušati institucije - Europsku agenciju za lijekove, HALMED i HZJZ koji preporučuju nastavak cijepljenja - kazao je i za primjer uzeo Britance koji su više do 60 posto cijepljeni upravo tim cjepivom.

POVEĆAN RIZIK OD ZARAZE Ministarstvo predložilo da se i novinare uvrsti u prioritetnu skupinu za cijepljenje

Za kraj, Luetić je kazao kako će do vrhunca trećeg vala doći ubrzo te da će vjerojatno biti potrebno pooštriti mjere u nekim županijama. 

- Smatram da će doći do vrhunca trećeg vala. Ovo je uzlazni krak trećeg vala. Bitno je u sljedećim danima vidjeti hoće li druženja za uskrsne blagdane pridonijeti porastu novozaraženih - zaključio je Luetić.

 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • VilaVelebita2001 14.04.2021.

    Po kaficima, trznicama i shoping centrima guzva kao da je sve ok?! Nigdje ni policije ni redara. Cemu se onda cudimo? Reda mora biti. Magarac se batinama tjera na pasu.

  • 14.04.2021.

    Ajd šuti

  • sabina11 14.04.2021.

    Gdje su Vam inspektori koliko je ljudi ne danima ,mjesecima nego godinama na lažnim bolovanjima sve što narod zna vama je ne poznanica

Komentiraj...
Vidi sve komentare