To je to što me zanima!

Ovo su novi ZET-ovi autobusi. Tomašević: Nadam se da će naši građani biti zadovoljni ovime!

Nabavljeno je za sada 45 novih autobusa i još treba stići 20 i to je ukupno 65 autobusa, rekao je ministar Butković o nabavi autobusa u Zagreba, a Tomašević je poručio kako se nada da će građani biti zadovoljni
Vidi originalni članak

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktor ZET-a Marko Bogdanović predstavili su nove niskopodne autobuse koji su financirani iz operativnog programa EU „Konkurentnost i kohezija''.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Novi autobusi su predstavljeni u 10,30 sati u ZET-ovom autobusnom pogonu u Kovinskoj ulici 32 u Podsusedu, a gradonačelnik će u 11 sati na istoj lokaciji održati redovnu konferenciju za medije.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Gradonačelnik Tomašević se zahvalio na dobroj suradnji i poručio da se nada da će građani biti zadovoljni modernizacijom voznog parka. 

Zagreb će dobiti ukupno 65 novih autobusa 

- Tih 65 autobusa se financiraju iz EU fondova, Grad Zagreb će sufinancirati iz gradskog proračuna za to, i u tom smislu ovo je, rekao bih, još jedan iskorak da se konačno obnovi vozni park ZET-a, i što se tiče autobusa i tramvaja je zastario. Ovi su autobusi i puno štedljiviji. No, ovo je završetak priče obnove voznog parka na dizel i preostaju nam nove nabave i nove modernizacije - poručio je Tomašević. 

- Što se tiče tramvaja, to je nešto što sam više puta isticao, da 15 godina nije kupljen novi tramvaj - rekao je gradonačelnik i rekao da će se kupiti 20 novih niskopodnih tramvaja do kraja godine. 

Ministar Butković je rekao da svi projekti koji se realiziraju s Gradom Zagrebom su hvalevrijedni i da će olakšati život u gradu. 

U planu još 20 tramvaja i brza pruga prema Zračnoj luci 

- Naša je zadaća pomoći svim hrvatskim gradovima da, kad govorimo o prometu i javnom gradskom prijevozu, biti što noviji i funkcionalniji - rekao je Butković. 

TOMAŠEVIĆ PREDSTAVIO Zagrebački proračun za iduću godinu iznosi 16,6 mlrd. kuna

- Nabavljeno je za sada 45 novih autobusa i još treba stići 20 i to je ukupno 65 autobusa. Kada smo otvorili ovaj javni poziv za devet hrvatskih gradova, ukupna vrijednost je oko 100 milijuna eura, i obnovili smo 379 novih autobusa. To je velika stvar, mislim da smo iskoristili tu mogućnost europskih fondova i tu je velika priprema na gradskim poduzećima - poručio je Butković. 

- Mi smo financirali rotor, obnovili smo tramvajsku infrastrukturu. HŽ infrastruktura je potpisala ugovor za obnovu prugu, a preostaje nam potpisati ugovor za 20 niskopodnih tramvaja, i to će biti stopostotno financiranje. Mislim da pratimo dobro sve potrebe Grada Zagreba - rekao je ministar te poručio kako su vrata ministarstva otvorena za nova financiranja i nove projekte, a među njima je i veza prema Zračnoj luci, odnosno gradnje brze pruge prema njoj. 

- Suradnja je jako dobra, hvala svima - zaključio je Butković. 

'Novi autobusi znače udobniju i sigurniju vožnju te redovni vozni red' 

Nakon predstavljanja je Tomašević održao i redovnu konferenciju za medije. 

- Ovi autobusi neće povećati vozni park, nego će zamijeniti stare autobuse, što je bitno za sigurnost putnika i redovitost voznog reda. Ovaj je iskorak ne samo prema udobnijim vozilima nego i točnijem voznom redu i sigurnijim autobusima - poručio je Tomašević i dodao kako je promet jedan od velikih zagađivača, posebice u zimskim mjesecima. 

- U tom smislu isto tako je bitno da imamo što novije autobuse sa što boljim ekološkim standardima. S treće strane, ovo je neki dio "starog paketa", a ići ćemo i na modernizaciju voznog parka koristeći obnovljive izvore energije - rekao je Tomašević i poručio kako je stanje još gore što se tiče tramvaja jer je posljednji kupljen prije 15 godina. 

NOVI MODEL PRIKUPLJANJA OTPADA Tomašević: Odredit ćemo rok onima koji još uvijek nisu uklonili kante za smeće s ceste

- I oni su naravno dosta skuplji. 20 tramvaja je oko 300 milijuna kuna, puno su skuplji i puno je veća investicija, duži su rokovi isporuke pa je ključno da krećemo s prvo 20, ali da će taj broj doći do 60 niskopodnih tramvaja - poručio je gradonačelnik. 

Karte za javni prijevoz? 'Vidjet ćemo koliko možemo izdržati' 

Što se tiče karata, Tomašević je rekao kako Zagreb ima najjeftiniji javni prijevoz u Hrvatskoj. 

- Iz gradskog proračuna ide veći iznos od cijelog prireza kojeg Zagreb prikupi od građana, kako bi karte bile na cijeni koje jesu - rekao je gradonačelnik Zagreba. 

'ŽELIMO BOLJE UVJETE' Radnici Čistoće žele sastanak s Tomaševićem: 'Ako pregovori propadnu ići ćemo u prosvjed'

Poručio je kako u mnogim stvarima usluge Grada Zagreba nisu poskupjele jer je to Grad riješio kroz proračun. 

- Cijene i dalje rastu, a shodno tome ćemo vidjeti koliko možemo izdržati - poručio je i dodao kako se mora poslovati s pozitivnom nulom te da se ne može ići u gubitke. 

'Zagreb će biti krcat tijekom zime' 

Što se tiče Adventa, Tomašević je rekao kako sve pokazuje da će "Zagreb biti krcat" tijekom zime, i to unatoč okolnostima inflacije i krize. 

- Moramo se prilagoditi, i oko energetske krize smo simbolično oko rasvjete, palit ćemo ju pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije  rekao je Tomašević te podsjetio kako je i rasvjeta LED, koja troši manje od klasične rasvjete. 

Zamjenik Korlaet je govorio o šatoru za migrante kod Paromlina. 

- Ovo gradska uprava želi pokazati ljudsko, humano lice prema tim ljudima. I sami smo bili u ratu, znamo što znači ljudska katastrofa. Želimo pomoći ljudima u tranzitu da nastave svoje putovanje. To su migranti koji imaju dozvolu na sedam dana od MUP-a. Čini mi se da treba olakšati ljudima - rekao je. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • x00x 22.11.2022.

    i za to vam je senf kriv haha

  • volimsvoje 22.11.2022.

    Sad Zagreb.info : jeste li zadovoljni sa novim autobusima?

  • Igor3098 22.11.2022.

    Kakva se stoka vozi u njima dovoljni su ovi što su imali do sada

Komentiraj...
Vidi sve komentare