Obavijesti

News

Komentari 16

Ovo su novi ZET-ovi autobusi. Tomašević: Nadam se da će naši građani biti zadovoljni ovime!

Ovo su novi ZET-ovi autobusi. Tomašević: Nadam se da će naši građani biti zadovoljni ovime!
5

Nabavljeno je za sada 45 novih autobusa i još treba stići 20 i to je ukupno 65 autobusa, rekao je ministar Butković o nabavi autobusa u Zagreba, a Tomašević je poručio kako se nada da će građani biti zadovoljni

VIDEO

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktor ZET-a Marko Bogdanović predstavili su nove niskopodne autobuse koji su financirani iz operativnog programa EU „Konkurentnost i kohezija''.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

novi zet busevi 02:21

Novi autobusi su predstavljeni u 10,30 sati u ZET-ovom autobusnom pogonu u Kovinskoj ulici 32 u Podsusedu, a gradonačelnik će u 11 sati na istoj lokaciji održati redovnu konferenciju za medije.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Press konferencija Tomašević 39:48

Gradonačelnik Tomašević se zahvalio na dobroj suradnji i poručio da se nada da će građani biti zadovoljni modernizacijom voznog parka. 

Zagreb će dobiti ukupno 65 novih autobusa 

- Tih 65 autobusa se financiraju iz EU fondova, Grad Zagreb će sufinancirati iz gradskog proračuna za to, i u tom smislu ovo je, rekao bih, još jedan iskorak da se konačno obnovi vozni park ZET-a, i što se tiče autobusa i tramvaja je zastario. Ovi su autobusi i puno štedljiviji. No, ovo je završetak priče obnove voznog parka na dizel i preostaju nam nove nabave i nove modernizacije - poručio je Tomašević. 

- Što se tiče tramvaja, to je nešto što sam više puta isticao, da 15 godina nije kupljen novi tramvaj - rekao je gradonačelnik i rekao da će se kupiti 20 novih niskopodnih tramvaja do kraja godine. 

Ministar Butković je rekao da svi projekti koji se realiziraju s Gradom Zagrebom su hvalevrijedni i da će olakšati život u gradu. 

U planu još 20 tramvaja i brza pruga prema Zračnoj luci 

- Naša je zadaća pomoći svim hrvatskim gradovima da, kad govorimo o prometu i javnom gradskom prijevozu, biti što noviji i funkcionalniji - rekao je Butković. 

Zagrebački proračun za iduću godinu iznosi 16,6 mlrd. kuna
Zagrebački proračun za iduću godinu iznosi 16,6 mlrd. kuna

- Nabavljeno je za sada 45 novih autobusa i još treba stići 20 i to je ukupno 65 autobusa. Kada smo otvorili ovaj javni poziv za devet hrvatskih gradova, ukupna vrijednost je oko 100 milijuna eura, i obnovili smo 379 novih autobusa. To je velika stvar, mislim da smo iskoristili tu mogućnost europskih fondova i tu je velika priprema na gradskim poduzećima - poručio je Butković. 

- Mi smo financirali rotor, obnovili smo tramvajsku infrastrukturu. HŽ infrastruktura je potpisala ugovor za obnovu prugu, a preostaje nam potpisati ugovor za 20 niskopodnih tramvaja, i to će biti stopostotno financiranje. Mislim da pratimo dobro sve potrebe Grada Zagreba - rekao je ministar te poručio kako su vrata ministarstva otvorena za nova financiranja i nove projekte, a među njima je i veza prema Zračnoj luci, odnosno gradnje brze pruge prema njoj. 

- Suradnja je jako dobra, hvala svima - zaključio je Butković. 

'Novi autobusi znače udobniju i sigurniju vožnju te redovni vozni red' 

Nakon predstavljanja je Tomašević održao i redovnu konferenciju za medije. 

- Ovi autobusi neće povećati vozni park, nego će zamijeniti stare autobuse, što je bitno za sigurnost putnika i redovitost voznog reda. Ovaj je iskorak ne samo prema udobnijim vozilima nego i točnijem voznom redu i sigurnijim autobusima - poručio je Tomašević i dodao kako je promet jedan od velikih zagađivača, posebice u zimskim mjesecima. 

- U tom smislu isto tako je bitno da imamo što novije autobuse sa što boljim ekološkim standardima. S treće strane, ovo je neki dio "starog paketa", a ići ćemo i na modernizaciju voznog parka koristeći obnovljive izvore energije - rekao je Tomašević i poručio kako je stanje još gore što se tiče tramvaja jer je posljednji kupljen prije 15 godina. 

Tomašević: Odredit ćemo rok onima koji još uvijek nisu uklonili kante za smeće s ceste
Tomašević: Odredit ćemo rok onima koji još uvijek nisu uklonili kante za smeće s ceste

- I oni su naravno dosta skuplji. 20 tramvaja je oko 300 milijuna kuna, puno su skuplji i puno je veća investicija, duži su rokovi isporuke pa je ključno da krećemo s prvo 20, ali da će taj broj doći do 60 niskopodnih tramvaja - poručio je gradonačelnik. 

Karte za javni prijevoz? 'Vidjet ćemo koliko možemo izdržati' 

Što se tiče karata, Tomašević je rekao kako Zagreb ima najjeftiniji javni prijevoz u Hrvatskoj. 

- Iz gradskog proračuna ide veći iznos od cijelog prireza kojeg Zagreb prikupi od građana, kako bi karte bile na cijeni koje jesu - rekao je gradonačelnik Zagreba. 

Radnici Čistoće žele sastanak s Tomaševićem: 'Ako pregovori propadnu ići ćemo u prosvjed'
Radnici Čistoće žele sastanak s Tomaševićem: 'Ako pregovori propadnu ići ćemo u prosvjed'

Poručio je kako u mnogim stvarima usluge Grada Zagreba nisu poskupjele jer je to Grad riješio kroz proračun. 

- Cijene i dalje rastu, a shodno tome ćemo vidjeti koliko možemo izdržati - poručio je i dodao kako se mora poslovati s pozitivnom nulom te da se ne može ići u gubitke. 

'Zagreb će biti krcat tijekom zime' 

Što se tiče Adventa, Tomašević je rekao kako sve pokazuje da će "Zagreb biti krcat" tijekom zime, i to unatoč okolnostima inflacije i krize. 

- Moramo se prilagoditi, i oko energetske krize smo simbolično oko rasvjete, palit ćemo ju pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije  rekao je Tomašević te podsjetio kako je i rasvjeta LED, koja troši manje od klasične rasvjete. 

Zamjenik Korlaet je govorio o šatoru za migrante kod Paromlina. 

- Ovo gradska uprava želi pokazati ljudsko, humano lice prema tim ljudima. I sami smo bili u ratu, znamo što znači ljudska katastrofa. Želimo pomoći ljudima u tranzitu da nastave svoje putovanje. To su migranti koji imaju dozvolu na sedam dana od MUP-a. Čini mi se da treba olakšati ljudima - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.