To je to što me zanima!

'Pad poreznih prihoda je manji od 15 posto, sve kao očekivano'

U svakom slučaju, proračun je na tragu naših originalnih očekivanja. Nema nikakvih značajnijih otklona u negativno. Ovo što vidimo nešto malo pozitivno, nije razlog za euforiju, kaže Marić
Vidi originalni članak

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da su porezni prihodi od početka godine do sada između 14 i 15 posto niži u odnosu na lani, ocijenivši kako je punjenje proračuna na tragu Vladinih očekivanja i da su stvari pod kontrolom.

Uz napomenu da treba pričekati još dva dana do kraja mjeseca, koji su važni jer većina proračunskih prihoda, ponajprije PDV-a, pristiže zadnji dan u mjesecu, Marić je kazao da je dosadašnje ostvarenje proračuna u mjesecu srpnju na tragu očekivanoga, pa čak i u nekim segmentima blago bolje od toga.

- Od 1.1. do danas imamo pad poreznih prihoda negdje između 14 i 15 posto, PDV je negdje na razini 15 posto minusa, doprinosi imaju nešto manji pad, a zatim su od kategorije do kategorije razlike - rekao je Marić odgovarajući na novinarska pitanja uoči sastanka užeg kabineta Vlade. 

Kako je istaknuo, proračunski prihodi u srpnju ocrtavaju dobrim dijelom aktivnosti iz lipnja, zbog otklona koji uvijek postoji, poglavito kod PDV-a, od 20 odnosno 30 dana do njegove naplate.

Međutim, istaknuo je, na dnevnoj bazi u Ministarstvu financija prate fiskalizirane račune.

- U mjesecu srpnju ukupna vrijednost fiskaliziranih računa je na tragu onoga što smo imali u šestom mjesecu, dakle i nešto bolje nego što smo očekivali, poglavito tu apostrofiram turizam - rekao je Marić, dodavši da je do sada u srpnju vrijednost fiskaliziranih računa za 39 posto manja u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Podsjetivši na baznu pretpostavku u Vladinom makroekonomskom modelu o padu broja noćenja stranih turista na godišnjoj razini od 70 posto, kazao je da je ovo "sigurno nešto malo bolje".

- U svakom slučaju, proračun je na tragu naših originalnih očekivanja. Nema nikakvih značajnijih otklona u negativno. Ovo što vidimo nešto malo pozitivno, nije nešto što treba pobuditi ne znam kakvu euforiju, no treba apostrofirati da su stvari pod kontrolom - istaknuo je.

Na upit hoće li doći ponovno do zaključavanja gospodarstva u rujnu ukoliko se pogorša epidemiološka situacija, Marić kaže da "temeljem sveg dosadašnjeg iskustva zaista ne bi trebali uzeti u pretpostavku ponovni set mjera poput zaključavanja gospodarstva". 

- Ako dođe do toga, iako ne volim ulaziti u te hipotetske scenarije, mislim da situacija zatvaranja gospodarstva ne bi trebala biti realna - zaključio je Marić.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare