To je to što me zanima!

Panika: Šumski požar opasno se približio nuklearki Černobil

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Biljke i drveće koje raste u Černobilu upilo je radioaktivne tvari iz zagađenog tla, sada se te tvari izgaranjem oslobađaju i odlaze u zrak. Dim ide prema Bjelorusiji
Vidi originalni članak

Najveći šumski požar u Ukrajini od 1992. koji je buknuo u utorak opasno se približio Černobilskoj nuklearnoj elektrani , objavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk , javlja Reuters .

Snažni vjetrovi približili su požar na 15 do 20 kilometara od Černobila gdje je prije 29 godina eksplozija u reaktoru dovela do najveće nuklearne katastrofe na svijetu. Deseci vatrogasaca pokušavaju obuzdati požar i spriječiti ga da se proširi na Černobil. Ukrajina je u stanje pripravnosti podignula i rezervne snage Nacionalne garde te policiju. Vatru gase 182 vatrogasca s 34 vozila, a angažirana su i tri kanadera i jedan helikopter , piše RT.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov u utorak je na svom Facebooku upozorio da se situacija oko nuklearke pogoršava, no u srijedu je šef agencija za izvanredne situacije kazao kako su požar stavili pod kontrolu, javlja BBC .

Avakov je kazao i kako je požarom ugroženo 400 hektara šume . No, ekolog Christopher Busby kaže da je prava opasnost izgaranje biljaka koje su upile radioaktivne tvari.

- Kada se dogodila katastrofa, drveće je apsorbiralo radioaktivne tvari, a ono bilje koje je izraslo poslije apsorbiralo ih je iz zagađenog tla. Kada takvo drveće i bilje izgara, kao da opet imate Černobil. Radioaktivne tvari se oslobađaju izgaranjem i odlaze u zrak, a ljudi ih udišu - kazao je.

S obzirom na to da dim ide prema Bjelorusiji oni su u većoj opasnosti od Ukrajine , kazao je evolucijski biolog Timothy Mousseau za RT .

Upravitelj Zabranjene zone koja čini promjer od 30 kilometara oko Černobila kaže kako su razine zračenja unutar zone za sada u normalnim razmjerima te da je područje zahvaćeno vatrom relativno čisto.

Uzrok požara nije poznat, ali sigurnosne službe pretpostavljaju da ga je mogla uzrokovati odbačena cigareta.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • hende007 29.04.2015.

    Nakon skoro 30 godina i dalje se mogu osjetiti posljedice. Ne ponovilo se.

  • zumbač 29.04.2015.

    Dobro je dok dim ide prema Bjelorusiji,nadam se da če u tom smjeru puhat još par dana dok se to ne rasčisti...

  • Slavonka52 29.04.2015.

    Zlo za cjelu regiju tamo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare