Obavijesti

News

Komentari 34

Panika: Šumski požar opasno se približio nuklearki Černobil

Panika: Šumski požar opasno se približio nuklearki Černobil
10

Biljke i drveće koje raste u Černobilu upilo je radioaktivne tvari iz zagađenog tla, sada se te tvari izgaranjem oslobađaju i odlaze u zrak. Dim ide prema Bjelorusiji

VIDEO

Najveći šumski požar u Ukrajini od 1992. koji je buknuo u utorak opasno se približio Černobilskoj nuklearnoj elektrani , objavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk , javlja Reuters .

Snažni vjetrovi približili su požar na 15 do 20 kilometara od Černobila gdje je prije 29 godina eksplozija u reaktoru dovela do najveće nuklearne katastrofe na svijetu. Deseci vatrogasaca pokušavaju obuzdati požar i spriječiti ga da se proširi na Černobil. Ukrajina je u stanje pripravnosti podignula i rezervne snage Nacionalne garde te policiju. Vatru gase 182 vatrogasca s 34 vozila, a angažirana su i tri kanadera i jedan helikopter , piše RT.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:54

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov u utorak je na svom Facebooku upozorio da se situacija oko nuklearke pogoršava, no u srijedu je šef agencija za izvanredne situacije kazao kako su požar stavili pod kontrolu, javlja BBC .

Avakov je kazao i kako je požarom ugroženo 400 hektara šume . No, ekolog Christopher Busby kaže da je prava opasnost izgaranje biljaka koje su upile radioaktivne tvari.

- Kada se dogodila katastrofa, drveće je apsorbiralo radioaktivne tvari, a ono bilje koje je izraslo poslije apsorbiralo ih je iz zagađenog tla. Kada takvo drveće i bilje izgara, kao da opet imate Černobil. Radioaktivne tvari se oslobađaju izgaranjem i odlaze u zrak, a ljudi ih udišu - kazao je.

S obzirom na to da dim ide prema Bjelorusiji oni su u većoj opasnosti od Ukrajine , kazao je evolucijski biolog Timothy Mousseau za RT .

Upravitelj Zabranjene zone koja čini promjer od 30 kilometara oko Černobila kaže kako su razine zračenja unutar zone za sada u normalnim razmjerima te da je područje zahvaćeno vatrom relativno čisto.

Uzrok požara nije poznat, ali sigurnosne službe pretpostavljaju da ga je mogla uzrokovati odbačena cigareta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'
DRAMA OBITELJI IZ ZAGREBA

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'

Marcella i Nevenko imaju troje djece. Dvoje ide u vrtić, ali treće ne može jer su mijenjali pravilnik. Marcella zbog toga ne može raditi
Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...