To je to što me zanima!

Pao je u Jadran, no ne znaju gdje: Traže meteorit od 20 kg

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Meteor je u Zemljinu atmosferu uletio brzinom od najmanje 40 km u sekundi. Prvi put eksplodirao je na visini od 67 kilometara, potom još četiri puta te se ugasio
Vidi originalni članak

Blještava pruga naglo je presjekla noćno nebo. Odjednom se začula eksplozija. Deseci građana zakrčili su pozivima linije policije i vatrogasaca. Uzbuna i kaos.

Bio je 3. rujna prošle godine, kada je upad meteora teškog  možda i nekoliko desetaka kilograma u Zemljinu atmosferu podigao na noge sjevernu Italiju. Od Ferrare, preko Venecije, Treviza i Udina svi su u 2.12 sati čuli eksploziju iznad Tršćanskog zaljeva na nekoliko desetaka kilometara visine. Naposljetku su ostaci meteorita, koji su preživjeli izgaranje i eksplozije, između 10-ak i jednog kilograma, žestoko pljusnuli nekoliko kilometara zapadno od Umaga, u hrvatski dio Jadrana. 

Te besane noći sjeverom Italije su odjekivale sirene. Tražio se krater. Prijavljen je i jedan požar kod Treviza, ali je ispalo da je kakav noćni lakrdijaš zapalio koš za smeće. Prijavljeno je čak i podrhtavanje tla. U Hrvatskoj, međutim, osim astronoma, malo tko je zapazio gužvu kod susjeda zbog svemirske kamenčine.

Udar se osjetio na sjeveru Istre

- Udar se osjetio i na sjeveru Istre, doduše, ne tako snažno kao u Italiji. Iz prve ruke imamo izvješća očevidaca i iz Poreča – ispričao nam je Damir Šegon iz Zvjezdarnice Višnjan.

Prema talijanskim astronomima, meteor je u Zemljinu atmosferu uletio brzinom od najmanje 40 km/s, prevalivši u pet sekundi skoro zračnu udaljenost između Zagreba i Splita. Dok su s njega sukljali plamenovi u ubitačnoj jurnjavi i izgaranju, prvi put je eksplodirao na visini od 67 km, a potom još četiri puta, da bi se ugasio na visini od 35 km. Astronomske kamere nisu uspjele snimiti posljednji stadij pada meteorita, jer je uletio točno između područja dviju kamera, tako da je i točno mjesto pada ostalo nepoznato.

Nalaznik ostataka, istina, ne bi riješio svoju egzistenciju do kraja života, jer ostaci meteorita koštaju 1€ po gramu. Za razliku od ostataka kamenja koji su na Zemlju dospjeli s Marsa ili Venere. Ali bi zato ostao zlatnim slovima upisan u enciklopedije kao nalaznik jednog od najvećih koji je ikada pao u Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 103

  • otilliaOS33 17.10.2014.

    neće ga naći, ne mogu ni onaj veliki avion pronaći, gdje će ovako mali meteorit od 20-ak kg.

  • silvija2905 14.10.2014.

    prosle godine sletio i vec je u vijestima?? pa nevjerojatno!!

  • giustizia 13.10.2014.

    Ovaj clanak o meteoru je toliko kontradiktoran i nonsensan da je to strasno... Osim komentara koji se na posprdan nacin poigravaju istim, drugo nista niti ne zasluzujuje. Na zalost. P.S. "Vijest" iz prosle godine ......mah.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare