To je to što me zanima!

Pentagon donio nova pravila: Zabranili zastavu Konfederacije

Zastave su moćni simboli, osobito vojnoj zajednici kojoj one utjelovljuju zajedničku misiju, povijest i posebnu, bezvremensku povezanost vojnika, napisao je ministar obrane
Vidi originalni članak

Zastava Konfederacije više se ne smije isticati u prostorima američke vojske nakon što je Pentagon objavio nova pravila o zabrani "simbola podjele", objavio je u petak BBC.

Ministar obrane Mark Esper nije izričito naveo tu zastavu u poslanom dopisu, ali u njemu navodi da se zabranjuju zastave koje simboliziraju podjele. 

Konfederaciju su činile južne savezne države koje se borile protiv ukidanja ropstva u američkom građanskom ratu. 

Nedavni proturasni prosvjedi obnovili su pozive za zabranu zastava Konfederacije diljem SAD-a.

- Zastave su moćni simboli, osobito vojnoj zajednici kojoj one utjelovljuju zajedničku misiju, povijest i posebnu, bezvremensku povezanost vojnika - napisao je Esper u dopisu vojnim zapovjednicima. 

OSLOBAĐANJE 5. AVENIJE SAD: Ispred Trumpovog tornja ispisali 'Crni životi su važni'

Dodao je da je glavna američka zastava "Stars and Stripes" i da se vojsku potiče da je ističe. Ostale zastave "moraju biti usklađene s vojnim imperativima reda i discipline, tretirati sve naše ljude dostojanstveno i s poštovanjem i odbacivati simbole podjele."

Dopis sadrži popis prihvatljivih zastava, uključujući one koje pripadaju saveznim državama i teritorijima, vojnim jedinicama, američkim saveznicima, partnerima i organizacijama poput NATO-a. 

Ratna mornarica i marinci već su zabranili isticanje zastava Konfederacije.

Predsjednik Donald Trump nedavno je stao u obranu tih zastava.

- Znam ljude kojima se sviđa zastava Konfederacije i oni ne misle pritom na ropstvo. Mislim da je to sloboda govora - rekao je Trump u subotu u intervjuu za CBS News. 

IZBORI U SAD-u Kanye West napravio prvi korak za predsjedničku kandidaturu!

- Radilo se o zastavama Konfederacije, pokretu Black Lives Matter ili bilo čemu drugom o čemu želite govoriti, to je sloboda govora - dodao je Trump.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • urnebes 18.07.2020.

    možda je ovo prekretnica kod Amera da odbace mentalitet sve nesuglasice rješavat oružjem, druge zemlje bombarderima ravnat sa zemljom, samo zbog što se odupiru njihovu diktatu, rijetke su zemlje kao što su USA i Kanada okružene morima i time relativno sigurne da ih nitko ne može ozbiljno ugrozit, sve jedno USA godišnje u vojsku i naoružanje ulaže preko 700 milijardu US dolara, dok im je zdravstveni sustav na nivou Somalijskog.

  • "Teoretičar" 18.07.2020.

    Kad budu popizdili teksasani bit ce svega

  • kormilar 18.07.2020.

    Vidim da i među Amerikancima postoji podjela na uvjetno rečeno "ustaše" i "partizane"! Kako smo se mi u Hrvatskoj uvjerili to se nije pokazalo dobrim!

Komentiraj...
Vidi sve komentare