To je to što me zanima!

Pentagon: 'Rusija regrutira Sirijce i druge strane borce'

Snagama Kijeva do sada se pridružilo oko 20 0000 dobrovoljaca, a Kirby tvrdi da je zanimljivo što se Putin uopće mora oslanjati na strane borce
Vidi originalni članak

Rusija regrutira Sirijce i druge strane borce dok pojačava svoj napad na Ukrajinu, priopćio je Pentagon u ponedjeljak.

Moskva je ušla u sirijski građanski rat 2015. godine na strani režima predsjednika Bashara al-Assada, a zemlja je više od desetljeća  u sukobu obilježenom urbanim borbama.

Dužnosnici američkog ministarstva obrane rekli da je ruski predsjednik Vladimir Putin 'u misiji novačenja' u želji da neke od tih boraca uvede u borbu u Ukrajini. Prema Wall Street Journalu, američki dužnosnici rekli su da je Rusija, koja je 24. veljače pokrenula invaziju na svog istočnoeuropskog susjeda, posljednjih dana regrutirala borce iz Sirije, nadajući se da će oni pomoći u zauzimanju glavnog grada Kijeva i drugih gradova.

ULTIMATUMI? Kremlj: Invazija će odmah stati ako Ukrajina ispuni naše uvjete

Jedan dužnosnik rekao je dnevniku da se neki borci već nalaze u Rusiji i spremaju se pridružiti se borbi u Ukrajini, iako nije poznato koliko je boraca unovačeno.

Detalji su također nepoznati, a dužnosnici nisu htjeli nagađati o tome koliko se plaćenika pridružilo borbi ili o kvaliteti boraca, ali Pentagon je rekao da nema razloga sumnjati u točnost izvješća, piše The Moscow Times.

- Vjerujemo da su izvještaji o Rusima koji traže sirijske borce za povećanje svojih snaga u Ukrajini istiniti- rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby novinarima.

Međutim, s ogromnom vatrenom moći i više od 150.000 raspoređenih vojnika na raspolaganju Moskvi, Pentagon je rekao da je  činjenica da Putin treba strane borce vrijedna pažnje.

- Zanimljivo je da bi se gospodin Putin ovdje morao oslanjati na strane borce- rekao je Kirby, iako je priznao da Pentagon nema 'savršenu vidljivost' o tome tko se točno pridružuje akciji.

- Znamo da pokušavaju regrutirati Sirijce za borbu-  rekao je, ranije u ponedjeljak, visoki dužnosnik obrane.

BORBA PROTIV RUSIJE Ukrajina: 1000 stranih boraca bori se na strani Ukrajine .

Strani borci već su ušli u ukrajinski sukob s obje strane.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov, bivši pobunjenik koji je postao saveznik Kremlja, podijelio je snimke čečenskih boraca koji se pridružuju napadu na Ukrajinu i rekao da su neki ubijeni u borbama.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba tvrdi da je oko 20.000 stranih dragovoljaca otputovalo u zemlju kako bi se pridružili snagama Kijeva.

Pozivajući na suzdržanost svih strana u sukobu tijekom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak, kineski veleposlanik rekao je da se već teška situacija može dodatno pogoršati isporukom oružja Ukrajini, kao i raspoređivanjem 'plaćenika', ne spominjući izravno Rusiju, saveznicu Pekinga.

'NEKA DOBRO PROMISLE' Rusija: Strani dobrovoljci neće imati status ratnih zarobljenika

Glasnogovornica UN-a Stephane Dujarric rekla je u svom dnevnom brifingu da 'nema načina da potvrdi ili opovrgnuti' izvješća o tome da Rusija regrutira plaćenike.

Glavni grad i drugi po veličini grad Harkov još uvijek drži ukrajinska vlada, dok je Rusija zauzela lučki grad Herson i pojačala granatiranje urbanih središta diljem zemlje.

U gotovo dva tjedna starom napadu Rusije više od 1,7 milijuna ljudi pobjeglo je iz zemlje u, kako je UN nazvao najbrže rastućom izbjegličkom krizom u Europi od Drugog svjetskog rata.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare