To je to što me zanima!

Periskama prijeti izumiranje, paze ih u pulskom akvatoriju

Iz pulskog akvatorija su izuzeli oko 300 jedinki koje su nedavno premjestili u nove bazene s posebnom regulacijom vode. Periske su naglo počele izumirati u Jadranu
Vidi originalni članak

Epidemija parazita Haplosporidium pinnae koji napada tkivo plemenite periske zahvatila je gotovo cijelo Sredozemlje, ostavljajući u sjevernom Jadranu tek nekoliko nezahvaćenih područja sa zdravim jedinkama. Ravnateljica Centra za oporavak morskih kornjača, dr. Milena Mičić kaže kako paraziti dolaze i do nas te da je centar još prošle jeseni poduzeo akciju spašavanja plemenitih periski.

Iz pulskog akvatorija su izuzeli oko 300 jedinki koje su nedavno premjestili u nove bazene s posebnom regulacijom vode. Periske su naglo počele izumirati u Jadranu, a pulski centar je čak tridesetak izuzetih periski trebao poslati u Monako  jer su ondje, kaže Mičić, puno ugroženije.

- Sve je bilo dogovoreno da će njihovi stručnjaci tijekom ožujka preuzeti periske od nas, ali zbog korona virusa još uvijek nisu došli. Po njih će doći kada se granice s Italijom otvore - rekla je Mičić. Smrtnost periski kod zaraze je oko 98 posto, a one koje se uspiju izvući i ozdraviti postaju jače i otpornije.

Taj parazit ne voli niži salinitet pa, primjerice, periske koje su u manje slanim zaljevima imaju veće šanse preživljavanja. Sve preseljene periske vlasništvo su države i o njima brine tim djelatnika u Puli.

- Periske su u dobrom stanju. Sada su izložene prirodnoj svjetlosti te se hrane s fito- i zoo- planktonom, pretežito iz našeg novog uzgoja. Lijepa je vijest da periske dobro napreduju te da pripremamo uvjete za njihov mrijest. Naime,krećemo s indukcijom mrijesti, odnosno probat ćemo ju umjetni razmnožiti i nadam se da ćemo u tome uspjeti - rekla je na kraju Mičić. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare