To je to što me zanima!

Pet Talijana i jedanaest Hrvata krijumčarilo ježince, prstace i trpove: Zaradili 81 tisuću eura

Optuženi su da su na području Splita, Kaštela, Trogira, Vinišća, Marine, Rogoznice i otoka Šolte izranjali zaštićene morske vrste. Dio su odmah prevozili u Italiju, a ikru ježinaca su u skladištu u Kninu pakirali u tegle
Vidi originalni članak

Jedan 52 - godišnji Hrvat organizirao je još 10 Hrvata i pet Talijana u skupinu koja je prvo profesionalnom ronilačkom opremom izlovljavala morske ježince, trpove i prstace na području Splita, Kaštela, Trogira, Vinišća, Marine, Rogoznice i otoka Šolte. Nakon toga su, kako tvrdi USKOK, dio morskih ježinaca i trpova dovozili u Zadar, Biograd na moru, Kaštela, Rogoznicu i Vinišće, dok su dio odvozili do skladišta u Kaštel Starom i Kninu.

 

U skladištima su zaštićene životinje pakirali u PVC spremnike radi njihovog daljnjeg ilegalnog transporta u Italiju. Uz to, u skladištu su imali manufakturu u kojoj su prerađivali ikru morskih ježinaca i pakirali ju u staklenke koje su također prevozili u Italiju. Sve se to događalo 2022. godine.

Skupina zadužena za izlov i pakiranje je robu predavala vozačima na području Zadra, Biograda na moru, Kaštelima, Rogoznice i Vinišća.  Većinu su prodali ugostiteljima u Italiji, a prstace je kupio jedan ugostitelj iz Splita. 

- Okrivljenici su na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj i Italiji prodali najmanje 16.640 kilograma trpova po cijeni od najmanje 3,98 eura po kilogramu, najmanje 980 kilograma morskih ježinaca po cijeni od najmanje 3,32 eura po kilogramu, najmanje 112 kilograma ikre morskih ježinaca po cijeni od najmanje 106,18 eura po kilogramu, te najmanje 6,35 kilograma prstaca po cijeni od najmanje 26,54 eura po kilogramu. Na opisani način su pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 81.567,46 eura, a novac su međusobno podijelili sukladno njihovim prethodno dogovorenim ulogama u realizaciji plana, čime su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 1,322,151,44 eura - stoji u optužnici.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • lokal patriota 05.01.2024.

    Dajte ih na Goli otok, tamo mogu roniti svaki dan i to godinama.

  • tico123 05.01.2024.

    da političari koji vedre i oblače daju narodu normalnu plaću rijetko tko bi se bavio mutnim poslovima

Komentiraj...
Vidi sve komentare