To je to što me zanima!

Problemi za vatrogasce: U petrinjskim požarima sve je više mina iz Domovinskog rata

Požar kod BIjelnika zahvatio je ontažni objekt uz cestu u kojem su bile minsko-eksplozivne naprave, koje su se aktivirale. Na sreću, nije bilo ozlijeđenih
Vidi originalni članak

Početkom proljeća petrinjski vatrogasci imaju sve više posla u gašenju požara na otvorenome, pri čemu nailaze na minsko-eksplozivne naprave zaostale iz Domovinskog rata, kao što je to bilo proteklih dana.

Tako je u utorak predvečer Javna vatrogasna postrojba iz Petrinje primila dojavu o požaru na otvorenome kod Bijelnika, između Petrinje i Hrvatske Kostajnice. Požar je zahvatio i montažni objekt uz cestu u kojem su bile minsko-eksplozivne naprave, koje su se aktivirale. Na sreću, nije bilo ozlijeđenih. U požaru je izgorjelo 200 hektara trave i niskog raslinja.

To je već drugi slučaj u mjesec dana u kojem su se petrinjski vatrogasci susreli sa zaostalim minsko-eksplozivnim napravama. Osim na toj lokaciji, petrinjski vatrogasci primili su dojavu i o požaru kod Mošćenice na površini od 50 hektara, ali ga nisu mogli gasiti jer je buknuo na minski sumnjivom području.

NEMA OZLIJEĐENIH Mine eksplodirale u požaru kod Petrinje, izgorjelo 200 hektara

Kako je rekao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe iz Petrinje Zvonimir Ljubičić, na sreću u požaru kod Bijelnika od aktivirane minsko-eksplozivne naprave nitko nije ozlijeđen, ali scena gašenja izgledala je kao na bojišnici – eksplozije, metci, detonacije, na sve strane samo zvukovi koji podsjećaju na ratno stanje, a vatrogasci "nenadano u svemu tome".

"Sretni smo što nitko nije ozlijeđen, a moglo je tragično završiti", rekao je Ljubičić i dodao kako je to već druga intervencija u nešto više od mjesec dana u kojoj su se petrinjski vatrogasci susreli sa zaostalim minsko-eksplozivnim napravama. Nedavno je na vatrogasca pala bomba tijekom gašenja požara u potkrovlju obiteljske kuće.

Zato je pozvao građane da oružje zaostalo iz Domovinskog rata dobrovoljno i bez sankcija predaju u najbližu policijsku postaju u sklopu akcije "Manje oružja, manje tragedija".

DRUGI POŽAR RESTORANA DANAS Buknuo požar u Zagrebu: Zapalio se dimnjak restorana

Ove su godine vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe iz Petrinje imali već 116 intervencija, u samo dva dana imali su 10 intervencija, sve na otvorenome, u kojima su vatrom bile zahvaćene velike površine.

Osim saniranja posljedica razornog potresa na Banovini, radeći i izvan opisa svojeg posla, petrinjski vatrogasci dodatno razvoze vodu kućanstvima po gradu i okolnim selima, prekrivaju krovišta, saniraju oštećene dimnjake, dijele šatore građanima za spremanje stvari iz oštećenih kuća, a pomažu i Civilnoj zaštiti.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Splitski cvit 04.04.2022.

    Moš mislit kada će obnova, kad još nisu ni razminirali.

  • Splitski cvit 04.04.2022.

    Moć mislit kada će obnovit kad u 27 god. nisu razminirali.

  • kormilar 02.04.2022.

    Ja sam mislio da je Hrvatska 30 godina poslije domovinskog rata sasvim očišćena od mina!

Komentiraj...
Vidi sve komentare