To je to što me zanima!

Pijavice i olujni vjetrovi čupali stabla, valovi potapali brodove

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U nedjelju navečer orkansko nevrijeme pogodilo je Novigrad, Umag i Buje. Tuča veličine oraha padala je u Umagu. U Zadru su veliki valovi nanosili kamenje po cesti
Vidi originalni članak

Nevrijeme koje je u nedjelju nešto prije podneva zahvatilo Istru prouzročilo je stanovnicima probleme. Zbog udara groma izbilo je nekoliko manjih požara. Zabilježeno je nekoliko manjih požara na Učki, zatim u selu Šverki kod Umaga gdje su se zapalile bale sijena i u Rogovićima kod Poreča gdje je grom udario u stablo. Zbog iskrenja električnog stupa, na potezu od Vodnjana prema Šalveli, izgorjelo je oko 500 četvornih metara trave. Udar groma izazvao je manji požar u selu Glavica kod Sv. Petra, a u Lindaru je izgorjelo oko 10 hektara raslinja. 

Na ribarskom molu u Umagu su potopljena 15-metarska ribarica Katarina i više barki. Ulice Umaga su bile prekrivene ledom što je izazvalo kaos u prometu. Na jedan automobil su u vožnji pala dva stabla. Srećom, vozač i putnici su neozlijeđeni. U Bujama je nestalo struje, a u Umagu su udari groma izazvali i više manjih požara, javlja iPress.

Olujno nevrijeme poharalo je i Veli Lošinj. Jak vjetar praćen tučom i kišom rušio je stabla, a neka su završila na parkiranim automobilima. 

Nevrijeme je u Zadru donijelo ogromne valove koji su prouzročili materijalnu štetu - od nabacanog kamenja na cestu, do potopljenih brodova. Zadarska policija u nedjelju je imala pune ruke posla. Oko 14 sati se na otok Maun nasukao gumenjak u kojemu je bilo deset ljudi. Pomoć su im pružili pomorski policajci koji su ih smjestili na službeni brod, a gumenjak su oteglili u luku u Povljani na Pagu. 

Dok su spašavali ljude s gumenjaka na otočiću Mali Brušnjak policajci su uočili nasukanu jahtu, kojom je upravljao Nijemac (48). S njim je bilo još pet ljudi. Svi su u gumenjaku dotegljeni do luke Šimuni na Pagu. 

A, nešto prije ponoći mještanin Mandri, također na Pagu, policiji je dojavio da se u uvali Girinica nasukala jedrilica u kojoj je bilo devetero Čeha. Nitko nije ozlijeđen, osim što je 45-godišnji zapovjednik jedrilice bio pijan pa nad njim postupak provodi Lučka kapetanija. 

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Yassa 27.08.2012.

    nije bilo ribe na kopnu šteta

  • Frigga 27.08.2012.

    Istina da je trebalo malo kiše i osvježenja, ali nažalost ljetne oluje i nevrijeme je takvo.. loše od svega toga je šteta u poljoprivredi..mi ne trebamo brinuti za berbu grožđa jer nakon tuče nije ostalo skoro ništa..par bobica na grozdovima...:(((

  • dabar01 27.08.2012.

    Poslije ovakvih vrućina i sparina samo nevrijeme može doći

Komentiraj...
Vidi sve komentare