To je to što me zanima!

Piranje u Aljmašu: Opasnih riba ima kao i u Amazoni...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Krvoločnu ribu nakon Drave ulovili su i u Dunavu. Stručnjaci tvrde da se opasne južnoameričke ne mogu množiti u hlanim europskim rijekama. Ali...
Vidi originalni članak

Darko Moštak (47) iz Višnjevca drugi je Hrvat koji se u posljednjih nekoliko dana može pohvaliti da je upecao piranju. Za razliku od njegova prijatelja iz Petrijevaca Tihomira Everlea, koji je piranju uhvatio u Dravi, Darko je svoju ulovio u utorak ujutro u Dunavu.
- Kao da smo postali sliv Amazone. Trzala je kao riba deverika. Čak se i bijelila dok sam je izvlačio, tako da uopće u početku nisam dvojio o vrsti ribe koju sam uhvatio. Krenuo sam je isjeći jer sam je mislio iskoristiti za lov na soma. Tek tada sam, na nagovor prijatelja malo bolje pogledao ribu i uočio veliko crvenilo na trupu. Nasmijao sam se i prisjetio se Tihomira, kojeg sam prije nekoliko dana nazvao i zadirkivao zbog piranje koju je uhvatio. Naravno da mu se nisam javio jer bi on jedva dočekao da mi uzvrati zezanciju. A i piranju sam upecao zahvaljujući mamcu, crnoj glisti, koju Tihomir uzgaja i prodaje - kaže Moštak. Da je riječ o piranji potvrdili su i stručnjaci. Upecana riba duga je 22 cm, a teška 180 g. Moštak ju je stavio u zamrzivač dok ne odluči što će s njom učiniti. Zasad je najbliži ideji da je ispeče, a ne bi imao ništa protiv niti da mu je susjed, besplatno, preparira.
- Sumnjivo mi je što smo piranje u nekoliko dana uhvatili na različitim mjestima i u različitim rijekama. Vjerujem da su poplave ugrozile neko njihovo uzgajalište u Austriji ili Mađarskoj te da su ih, jednostavno, ulile u Dravu i Dunav - priča Moštak.
Piranju je u Dravi uhvatio i Gerhard Kurath iz Leibsdorfa pored Klagenfurta u Austriji.
- Pecao sam na Dravi. Odjednom je nešto zagrizlo. Prvo sam mislio da sam uhvatio sunčanicu. Kasnije mi je kolega na poslu rekao da bi to mogla biti piranja - kaže Kurath. Na internetu je saznao da je uhvatio crvenu piranju. Eduard Blatnik iz Udruženja ribara Koruške rekao je da piranje žive u tropskim vodama te da je ovu netko bacio u Dravu.
- Možda ih u rijeci ima još. No ljudi ne trebaju paničariti jer se u Dravi ne mogu razmnožiti. Na jesen bi uginule zbog niskih temperatura - kaže Eduard Blatnik za Krone.

ŽIVE DO 30 GODINA U JUŽNOJ AMERICI
Piranja je slatkovodna grabežljiva riba koja živi u Južnoj Americi. Dugačka je od 15 do 25 cm, a nađeni su neki primjerci dugi čak 43 cm. Životni vijek im se kreće između 15 i 30 godina. Poznate su po oštrim zubima i halapljivošću za mesom. Hrane se ribama, mekušcima, rakovima, strvinama, a najviše su aktivne danju. Neki svjedoče da su vidjeli kako jato piranja napada kravu te je pojede za samo tridesetak sekundi. Njihove napade u knjizi je opisao bivši američki predsjednik Theodor Roosevelt.

JATO JE NETKO VJEROJATNO BACIO U VODU U AUSTRIJI
Stručnjaci za ribe iz zagrebačkog Zoološkog vrta kažu da je velika vjerojatnost da je netko u Austriji pustio cijelo jato piranja. Tako su neke ribe dospjele u Dravu u Osijeku i u Dunav kraj Aljmaša. Piranje su, dodaju, predatori, ali napadaju bolesne životinje.

TIHOMIR PECA CIJELI ŽIVOT, ALI JE OSTAO IZNENAĐEN
Tihomir Everle (45) iz iz Petrijevaca nedaleko od Osijeka prošlog utorka je pecao na Dravi. Prvo je uhvatio šarana, a onda mu je odjednom nestalo mamaca sa svih pet udica. Ubrzo se nešto zakačilo na udicu. Iz vode je izvukao piranju. Iako peca cijeli život, kaže da je ostao iznenađen ulovom.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • piratxx 28.07.2010.

    Dobar način terorizma. Razbacaš pirane po rijekama i jezerima i eto problema.

  • igor19 28.07.2010.

    daj na gradela

  • proljeće 28.07.2010.

    moja Slavonijo,jadna li si gdje god kakvo zlo nas ne zaobidje,od rata,neimastine,elementarnih nepogoda pa do komaraca i sada ove plivajuce gamadi,sto je sljedece-dinosaurusi?????

Komentiraj...
Vidi sve komentare