To je to što me zanima!

Piranje u Dravi: Našli ribu koja ribi zaista grize rep

Slavonski ribiči u strahu su od krvoločne tropske ribe: Tihomir Everle (45) koji je ulovio piranju, uvjeren je kako te krvoločne ribe ima još u Dravi
Vidi originalni članak

Prvo sam uhvatio šarana. Zatim je nastalo zatišje i odjedanput je, sa svih pet udica, nestao mamac. Voda se na tren zamreškala, a nešto se zakačilo na udicu. Izvukao sam ribu na površinu. Iznenadio sam se. Bila je to piranja, ispričao nam je Tihomir Everle (45) iz Petrijevaca nedaleko od Osijeka.
U utorak je pecajući na Dravi ulovio ribu koja inače živi u južnoameričkim rijekama.
- Nakon toga satima više nijedna riba nije trzala. Kao da su piranje potjerale svu ribu s tog područja. Pazite, spominjem piranje u množini i uvjeren sam da ih je bilo više od ove koju sam uhvatio - uvjeren je Tihomir. Ulov je donio u ured Josipa Dimnjaševića, predsjednika osječkih ribolovnih udruga.
- Iako nam je ulov izgledao nevjerojatan, i mi smo nakon što smo vidjeli ribu posumnjali u piranju. Već dugo na ovom području nismo imali senzacionalnih ulova, poput jegulja ili pastrva. A nakon gradnje hidroelektrane Đerdap na Dunavu ne pamtimo ni da je netko uhvatio divovske primjerke od 300 do 400 kilograma, što je prije bilo uobičajeno - rekao je Josip Dimnjašević.
Dario Tomić, državni inspektor, misli da je ribu netko iz akvarija bacio u Dravu.
- Prvo što mi pada na pamet je da je u ovim vodama opstala isključivo zahvaljujući trenutačnim visokim temperaturama. Malo me zbunjuje da se piranja, koja je mesožderka, navukla na kukuruz - rekao je Dario Tomić.
Stručnjaci zagrebačkog Zoološkog vrta na fotografiji su prepoznali piranju:
- Može preživjeti ljeto u Dravi, ali zimu nikako. Opasnosti od napada na kupače u rijeci nema jer piranja, kao i svaki grabežljivac, napada plijen koji može brzo i lako svladati. Ne postoje znanstvena istraživanja o napadima piranja na ljude, samo nagađanja. Piranja u Dravi preživjela bi ljeto, i to samo ako bi imala dovoljno kisika u vodi.

TIHOMIR: PECAM CIJELI ŽIVOT, ALI OVO...
Tihomir je, inače, dopredsjednik Ribolovnog društva Karašica i može se pohvaliti bogatim ribičkim iskustvom. No ovako nešto, kaže, nikad nije mogao ni zamisliti...

PIRANJE ŽIVE DO 30 GODINA
Slatkovodna grabežljiva riba živi u Južnoj Americi. Piranje su dugačke od 15 do 25 cm, a nađeni su neki primjerci dugi čak 43 cm. Žive između 15 i 30 godina. Poznate su po oštrim zubima i halapljivošću za mesom.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • PapaŠtrumpf 21.07.2010.

    Samo mi nije jasno zašto je piraNJa a ne pirana

  • beckembauer 21.07.2010.

    stefek,kaj si opet malo spil?

  • trafo13 21.07.2010.

    5 udica,treba on dobit kaznu od 5000 kn.KRIVOLOVAC

Komentiraj...
Vidi sve komentare