To je to što me zanima!

'Plavi dizel je poskupio u vrijeme sjetve, poljoprivrednici su ugroženi, treba djelovati'

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pita se zašto Hrvatska ima najskuplje gorivo, a Ružica Vukovac iz Kluba Za Pravednu Hrvatsku poziva Vladu na smanjenje trošarina i ukidanje PDV-a na gorivo
Vidi originalni članak

Zastupnica Kluba Za Pravednu Hrvatsku, Ružica Vukovac, pozvala je Vladu na konkretnije poteze zbog ogromnih cijena goriva. Upozorila je na situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici zbog drastičnog poskupljenja plavog dizela. 

- Najveći skok doživjela je ovog tjedna cijena plavog dizela, koja je danas došla na 9,54 kune. Samo dva tjedna prije koštao je 6,5 kuna, što znači da mu je cijena skočila za više od tri kune u 14 dana i to u vrijeme početak proljetne sjetve kada su poljoprivrednicima neophodne veće količine tog pogonskog goriva - istaknula je Vukovac ukazavši i na činjenicu da na svjetskim tržištima cijena barela nafte pada, a kod nas gorivo svejedno poskupljuje. 

RIBARI NA RUBU Plavi dizel skuplji 100 posto, a cijena otkupa ribe ostala je ista

'Smanjite trošarine i ukinite PDV na gorivo makar privremeno'

- Naše gospodarstvo i poljoprivreda padaju pod teretom izazova. Smanjenje trošarina na minimalnu razinu te makar privremeno ukidanje naplate PDV-a dovelo bi do spuštanja cijena goriva na oko 10 kuna po litri, što bi pomoglo rasteretiti kućanstva i poduzeća, ali i naše poljoprivrednike koji razmišljaju hoće li uopće ići u sjetvu ili će čuvati novac za crne dane - poručila je i dodala kako su nam Mađari preuzeli energetiku, a da se prekomjernim uvozom hrane ugrozio opstanak naših sela, a samim time i naš suverenitet.

EKSKLUZIVNI INTERVJU Marić: Spustit ćemo PDV na svu hranu, a ima prostora i rezati trošarine ako gorivo poskupi!

'Zašto Hrvatska ima najskuplje gorivo?'

Nije jasno zašto su cijene goriva toliko narasle u situaciji kad se barel nafte nije ni približio cijenama na kojima je bio prije nekoliko godina, istaknula je i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. 

- Sve države s kojima Hrvatska ima kopnenu granicu imaju niže cijene goriva - Srbija, BiH, Crna Gora, ali i dvije članice EU - Slovenija  i Mađarska. I to nije novost, tako je već godinama. Vlada je reagirala i najavljene su nove mjere, ali ono što treba napraviti je ozbiljno objasniti ljudima zašto imamo najskuplje gorivo. Jesu li to davanja državi, razni nameti, porezi i trošarine ili ima još neki razlog i može li se taj problem konačno riješiti - pita se zastupnica. 

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Ćorić najavio: Ako se ovaj trend nastavi, od idućeg tjedna čekaju nas znatno niže cijene goriva

Mjere koje je Vlada predložila prije četiri tjedna danas više nisu dovoljne, naglasio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

- Ono što je Vlada predložila, uvelike je kratkoročno, nama trebaju i srednjoročne i dugoročne mjere. Potrebno je promijeniti model usklađivanja mirovina, cijene goriva koje rastu pokazuju da je potrebno promijeniti način obračuna PDV-a na trošarine, odnosno da se on ne obračunava na trošarine i na taj način pomoći da se ograniči porast cijena goriva, potrebno je proširiti krug onih koji će imati pravo na vaučere, kao pomoć u borbi s energetskim siromaštvom. Potrebno je djelovati odmah i kontinuirano se prilagođavati situaciji - poručio je

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 16.03.2022.

    a pa u RH je najskuplje gorivo od svih nabrojanih zemalja,zato jer hrvati najbolje od svih žive,i od Mađara,i Slovenaca,i srba,i bosanaca,,mi imamo najbolji standard,najveće pleće,pa je jasno da imamo i sve najskuplje,,i narod je zadovoljan i šuti kao zaliven.Ja da sam na vlasti,ja bi ovaj narod bez mozga još više krao,ja bi 50 kuna cijeni litre benzina stavio,sve 1000% u trgovini poskupio,,pa kad je bal nek je bal,kad narod šuti,onda neka i dalje šuti,dok se hdz-ci doooooobro smiju iz naroda.

  • ribarica 16.03.2022.

    Nisu nama Mađari preuzeli energetiku nego im je pojedinac, Hrvat, Sanader PRODAO energetiku i stavio pare u SVOJ ŠPAG a da nije pravomoćno osuđen za to, i neće ni biti nego će  još tužiti državu a ta država se ne pita odakle mu pare za skupe advokate koji ga brane od neobranjivoga. Država, to jest vlada, to jest pojedinac je kriv što je gorivo u nas skuplje nego u susjedstvu.  Ako su INA i PETROL "krivi" za visoke cijene jer imaju monopol, zašto im ta naša vlada ne stavi 100%-tni porez na razliku u cijeni goriva koja je kod nas i cijene u drugim susjednim  zemljama?  Imamo obradive površine za hranit cijelu Europu a naši poljoprivrednici su BAČENI na prosjački štap. Tko ih je bacio? Zna se. Imamo najmanje plaće u EU i najviše cijene gotovo svih neophodnih proizvoda u EU. Tko je kriv za to? Zna se, samo se šuti. Do kad, ne zna se.

Komentiraj...
Vidi sve komentare