News

Komentari 4

'Plavi dizel je poskupio u vrijeme sjetve, poljoprivrednici su ugroženi, treba djelovati'

'Plavi dizel je poskupio u vrijeme sjetve, poljoprivrednici su ugroženi, treba djelovati'

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pita se zašto Hrvatska ima najskuplje gorivo, a Ružica Vukovac iz Kluba Za Pravednu Hrvatsku poziva Vladu na smanjenje trošarina i ukidanje PDV-a na gorivo

Zastupnica Kluba Za Pravednu Hrvatsku, Ružica Vukovac, pozvala je Vladu na konkretnije poteze zbog ogromnih cijena goriva. Upozorila je na situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici zbog drastičnog poskupljenja plavog dizela. 

- Najveći skok doživjela je ovog tjedna cijena plavog dizela, koja je danas došla na 9,54 kune. Samo dva tjedna prije koštao je 6,5 kuna, što znači da mu je cijena skočila za više od tri kune u 14 dana i to u vrijeme početak proljetne sjetve kada su poljoprivrednicima neophodne veće količine tog pogonskog goriva - istaknula je Vukovac ukazavši i na činjenicu da na svjetskim tržištima cijena barela nafte pada, a kod nas gorivo svejedno poskupljuje. 

'Smanjite trošarine i ukinite PDV na gorivo makar privremeno'

- Naše gospodarstvo i poljoprivreda padaju pod teretom izazova. Smanjenje trošarina na minimalnu razinu te makar privremeno ukidanje naplate PDV-a dovelo bi do spuštanja cijena goriva na oko 10 kuna po litri, što bi pomoglo rasteretiti kućanstva i poduzeća, ali i naše poljoprivrednike koji razmišljaju hoće li uopće ići u sjetvu ili će čuvati novac za crne dane - poručila je i dodala kako su nam Mađari preuzeli energetiku, a da se prekomjernim uvozom hrane ugrozio opstanak naših sela, a samim time i naš suverenitet.

'Zašto Hrvatska ima najskuplje gorivo?'

Nije jasno zašto su cijene goriva toliko narasle u situaciji kad se barel nafte nije ni približio cijenama na kojima je bio prije nekoliko godina, istaknula je i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. 

- Sve države s kojima Hrvatska ima kopnenu granicu imaju niže cijene goriva - Srbija, BiH, Crna Gora, ali i dvije članice EU - Slovenija  i Mađarska. I to nije novost, tako je već godinama. Vlada je reagirala i najavljene su nove mjere, ali ono što treba napraviti je ozbiljno objasniti ljudima zašto imamo najskuplje gorivo. Jesu li to davanja državi, razni nameti, porezi i trošarine ili ima još neki razlog i može li se taj problem konačno riješiti - pita se zastupnica. 

Mjere koje je Vlada predložila prije četiri tjedna danas više nisu dovoljne, naglasio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

- Ono što je Vlada predložila, uvelike je kratkoročno, nama trebaju i srednjoročne i dugoročne mjere. Potrebno je promijeniti model usklađivanja mirovina, cijene goriva koje rastu pokazuju da je potrebno promijeniti način obračuna PDV-a na trošarine, odnosno da se on ne obračunava na trošarine i na taj način pomoći da se ograniči porast cijena goriva, potrebno je proširiti krug onih koji će imati pravo na vaučere, kao pomoć u borbi s energetskim siromaštvom. Potrebno je djelovati odmah i kontinuirano se prilagođavati situaciji - poručio je

Najčitaniji članci