To je to što me zanima!

Premijer Plenković: Cjepivo će biti besplatno, to je u tradiciji hrvatskog javnog zdravstva

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade istaknuo je kako ponovno danas imamo novi rekord novozaraženih - 4534...
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, koju vodi video vezom iz kućne izolacije pozitivan na korona virus, istaknuo je kako ponovno danas imamo novi rekord novozaraženih - njih 4534. Pandemija, naglasio je, ne jenjava.

- U zadnjih pet tjedana broj zaraženih se povećao za 40 posto u svijetu, u tom razdoblju njihov se broj udvostručio u Europi, a utrostručio u Hrvatskoj sa 43.000 na 131.000. Slično povećanje bilježe i Slovenija, Austrija, Srbija, Mađarska. Nakon naglog broja rasta zaraženih u listopadu i relativnog usporavanja u prvoj polovici studenog, broj zaraženih je ponovno značajnije narastao u zadnja dva tjedna - poručio je Plenković dodavši kako smo zadnjih tjedan dana zabilježili rast zaraženih za sedam posto.

PRATITE OVDJE:

- To je manje od prošlotjednih 21 posto, ali je previše - dodao je istaknuvši kako je to veliko opterećenje za zdravstveni sustav.

- Danas je 58.000 sugrađana u samoizolaciji. Onima koji su bolesni želim brzi oporavak. Samoizolacija nije osobno ugodna i sam sam to sad iskusio i zato smatram da je jako važno da se pridržavamo mjera. Kad je riječ o mjerama koje smo poduzeli, naravno da nismo bili sretni sa zatvaranjem ugostiteljskih i sportskih objekata, ali to su bile nužne mjere u ovim okolnostima, ali u namjeri Vlade nema ograničavanja sloboda, Vlada to radi neradno, ali sankcije su nužne jer smatramo da će biti odvraćajuće - poručio je i ponovno pozvao sve da smanje druženja. 

- Naglašavam koliko je važno da malo ostavimo druženja za neko bolje vrijeme i da ne dopustimo da nas ovo vrijeme prosinca dovede u situaciju širenja zaraze - dodao je.

Govoreći o cjepivu, podsjetio je kako je Europska agencija za lijekove izvijestila kako bi trebala odlučiti do kraja godine o odobrenju Pfizera.

- Čim se to dogodi, mi ćemo sukladno ugovorima koji su potpisani biti u procesu distribucije, očekuje se prvih 125.000 doza. Cjepivo se daje u dvije doze i odredit će se prioritetne, najugroženije skupine, prije svega zdravstveno osoblje, djelatnici socijalne skrbi, osobe starije životne dobi i kronični bolesnici. Idemo najlogičnijim i najpravičnijim redoslijedom - istaknuo je naglasivši kako sve informacije o cjepivu moraju biti jasno i transparentno komunicirane i znanstveno utemeljene kako bi se građanima objasnilo koje su to koristi od cjepiva. 

Podsjetio je kako će cjepivo biti besplatno.

- To je u tradiciji hrvatskog javnog zdravstva - istaknuo je.

125.000 brzih antigenskih testova

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je aktivno zaraženo 1516 zdravstvenih djelatnika dok ih je 1032 u samoizolaciji.

- U ovom trenutku angažirano je 74,44 stacionarnih kapaciteta i 44,87 respiratornih kapaciteta u primarno respiratorno intenzivističkim centrima, sa daljnjom mogućnošću prilagodbe - istaknuo je.

Podsjetio je kako su 28. studenog prvi Covid pacijenti počeli pristizati i u Arenu, koji su premješteni iz Fran Mihaljevića, KB Dubrava i KBC Sestre milosrdnice, a o njima skrbi 18 liječnika i 31 medicinskih sestara i tehničara.

- Hrvatska vojska sudjeluje u pružanju zdravstvene skrbi s medicinskim timom od tri liječnika i šest medicinskih sestara i tehničara te logističkim timom od šest vojnika, na čemu im zahvaljujem - poručio je Beroš.

Ministarstvo zdravstva, dodao je, priprema odluku o dodatku na plaću radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove pružanja skrbi oboljelima od Covid-19. Pribavili su i, istaknuo je, 14.000 brzih antigenskih testova i podijelili ih županijskim zavodima za javno zdravstvo, a ove subote 5. prosinca bit će distribuirano dodatnih 125.000 brzih testova.

Što se tiče novih mjera kažnjavanja, naglasio je kako je smisao prevencija, a ne penalizacija.

- Sve je više oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb. U odnosu na tjedan ranije broj hospitaliziranih je porastao za 18 posto - istaknuo je.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović, istaknuo je kako su inspektori od 30. studenog proveli 1023 nadzora objekata i javnih okupljanja te su izdali 76 upozorenja.

- Od 30. studenog mobilizirani su i pripadnici  Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite iz Rijeke, Zagreba, Splita i Osijeka, sve skupa je 100 mobiliziranih pričuvnika, koji su zadnja tri dana proveli 1424 nadzora te utvrdili 165 nepravilnosti, šest zabilješki je upućeno inspekciji na daljnje postupanje, a najčešće su se odnosile na neisticanje obavijesti o dozvoljenom broju kupaca, nepridržavanje razmaka na blagajnama i nekorištenje maski - rekao je dodavši kako će protiv četiri objekta biti podnesene prekršajne prijave ukupnog iznosa kazne od 120.000 kuna.

Utvrđeno je, dodao je, i jedno kršenje izolacije.

Idi na 24sata

Komentari 266

  • 04.12.2020.

    plenki šire dobroru U rijec horor, magarac mi je draga zivotinja ali on je cudo

  • Osam hiljada Eura 03.12.2020.

    Korona največ škodi glavi kaj se najbolše vidi po našemu dobromu pastiru (čobanu) Plenkoviću

  • 03.12.2020.

    Politička manipulativna floskula i samoveličanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare