To je to što me zanima!

Plenković: Ima prostora za dodatne mjere ublažavanja udara rekordne inflacije

HDZ-ovi zastupnici hvalili su proračun, isticali kako je socijalno osjetljiv, realan i održiv. Izrazili su i zadovoljstvo što je Vlada nakanila povećati naknade roditeljima za njegu djece s teškoćama u razvoju
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković isticao je u srijedu kako su prijedlogom državnoga proračuna za 2023. osigurana sredstva za rast plaća i mirovina, povećana sredstva za branitelje i vojsku, a najavio i moguće nove mjere za ublažavanje udara inflacije, uz poruku da „ima snage i prostora” .

- Imamo prostora i snage, ako bude potrebe, a obzirom na okolnosti će biti, mjere će biti precizne i sveobuhvatne, kao što smo činili do sada, riješiti ćemo i u budućnosti i bit ćete zadovoljni - kazao je Plenković odgovarajući Branku Grčiću (SDP) na upit što će biti krajem ožujka iduće godine kada istječu sve dosadašnje mjere.

MARATONSKA RASPRAVA Plenković predstavio proračun: 'Bit ćemo još otporniji na krize'

Smanjiti ćemo i trošarine za lož ulje i time dodatno pomoći građanima, najavio je premijer tijekom saborske rasprave o proračunu za 2023.

Broj osoba u riziku od siromaštva kontinuirano pada u Hrvatskoj, i dalje, nažalost, postoji, ali je manji nego kada smo preuzeli odgovornost, istaknuo je Plenković u replikama zastupnicima.

Na upit o rastu mirovina Daniela Spajića (DP) i Barbare Antolić Vupore (SDP), Plenković je podsjetio na rast u prethodnom razdoblju, da od 1. siječnja najniže mirovine rastu dodatno tri posto, na obiteljske mirovine, ali i poručio da će stvoriti fiskalni kapacitet da se "ne jednom ili dva puta nego više puta" pomogne umirovljenicima jednokratnim potporama. Za indeksaciju kazao je da ostaje po dosadašnjoj formuli.

BURNO U SABORU ZBOG PRORAČUNA: Orešković upozorila premijera: 'Ako MOL-u isplatite odštetu, ja ću podnijeti prijavu protiv vas'

Daliju Orešković (Centar) i Katarinu Peović zanimalo je li Vlada isplatila Mol-u 230 milijuna eura za troškove arbitraže na što je Plenković odgovorio negativno.

- Ja vas sada upozoravam, ako dođe do te isplate, to će biti čisto kazneno djelo. Osobno ću dignuti protiv kaznenu prijavu protiv Vas - poručila je Orešković premijeru.

Plenković: Svi resori rade na obnovi

Plenković je u odgovorima zastupnicima istaknuo i kako se nastavlja borba protiv korupcije, da je snažna i donosi rezultate.

Za obnovu, o čemu su ga također pitali, rekao je da Vlada daje niz pomoći i da se intenzivira obnova kuća, da svi resori rade na obnovi i zaduženi su da potroše sredstava na raspolaganju.

O stabilizaciji zdravstvenog sustava poručio je pak da se smanjuju dugovi i rokovi plaćanja, ali da ne može lakonski zaključiti da će se svi problemi riješiti.

GLAVAŠEVIĆ NASMIJAO I PREMIJERA: 'Za legalizaciju marihuane su glasali svi oni koji žele da se Zekanović konačno malo opusti'

Premijer se nije složio s tvrdnjom Sabine Glasovac (SDP) da se dogodine očekuje još sto tisuća građana u blokadi, uz postojećih 232 tisuće. Broj blokiranih u mandatu smo smanjili za sto tisuća, ne vidimo tako crnim situaciju kako ste je opisali, rekao je zastupnici i naglasio da će se pratiti situacija, pa ako se procijeni da će problem eskalirati, Vlada će donositi mjere.

HDZ-ovi zastupnici hvalili su proračun, isticali kako je socijalno osjetljiv, realan i održiv. Izrazili su i zadovoljstvo što je Vlada nakanila povećati naknade roditeljima za njegu djece s teškoćama u razvoju sa 2.300 na 4.100 kuna.

Siguran sam da će Sabor to podržati, svaki naš proračun je bio socijalno osjetljiv, pa je i ovaj, rekao je premijer Nadi Murganić (HDZ).

Kad je riječ o nabavci francuskih borbenih zrakoplova Rafalea, Josipu Boriću (HDZ) je odgovorio da su naši piloti u Francuskoj, a tehničari su već bili na obrazovanju.

Borić je, osvrćući se na oporbene replike kazao kako iz njih nije iščitao neki ozbiljan problem u proračunu. Mogli bi ga podržati da nemaju ono što ih čini oporbom, a to je da uvijek kritiziraju, kazao je, pa ustvrdio da u gradovima gdje je oporba na vlasti rastu cijene komunalnih usluga, vrtića.

Umirujuće poruke građanima poslao je i ministar financija Marko Primorac.

Očekujemo značajno usporavanje gospodarskog rasta, ali i inflacije, naravno da ćemo i dalje brinuti o građanima i očuvanju njihove kupovne moći, poručio je ministar.

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako dio oporbe dvoji oko pomoći Ukrajini, te zatražio od ministra da objasni o kakvoj se transakciji radi.

Vlada, na prijedlog Ministarstva financija, može izdati jamstva za pomoć Ukrajini, suglasnost Sabora potrebna je samo kad se radi o zaduživanju kod međunarodnih financijskih institucija, a ovdje se radi o zaduživanju proračuna EU, rekao je Primorac.

Dakle, Europska komisija donosi odluku, zadužuje se EU, istaknuo je i naveo da su za iduću godinu bila planirana sredstva u iznosu od 18 milijardi eura.

Oporba je premijeru i ministru financija replicirala rekordnih 71 put.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Puno Bonace 24.11.2022.

    Ovo je kad ti netko “pomaže” tako što ti uzme 100 a vrati 10.

  • 2 x general 24.11.2022.

    građani kroz PDV i nnflaciju napunili buđet ibera 3-4 milijarde i sad se majstor javio kak je građanim avratio 500 miliona! tko je lud u ovoj državi? tko nezna računati

  • BROKRO 24.11.2022.

    hm dok je bila Kuna na snazi moglo se okretati i muljati sa inflacijom posto je Kuna disala na umijetnoj bazi , novac se pumpao iz svih vondova da bi kuna ostala na zivotu ,sad kad dode Euro sad ce biti u stvari koliko Hrvatski gradani zaraduju i kako zive tek sad cemo vidijeti Hrvatski zivotni standard!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare