To je to što me zanima!

Plenković u Sinju: Izgledno je da krajem rujna odem u Varivode

Na ovogodišnju 305. Sinjsku alku došao je premijer Andrej Plenković. Na kratkoj press konferenciji prokomentirao odnose sa Srbijom. Očekuje se i dolazak predsjednika Milanovića
Vidi originalni članak

U nedjelju 9. kolovoza održava se 305. Sinjska alka. Na njoj će se natjecati 17 alkara, a alkarske svečanosti će biti pod posebnim okolnostima zbog pandemije korona virusa.

Sinjska alka se održava tradicionalno početkom kolovoza, tijekom tri dana vikenda. Petkom se uvijek održava Bara, subotom Čoja, a nedjeljom Alka.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, kao pokrovitelj Sinjske alke prisustvovati će događaju koji započinje u 15.25 u Alkarskim dvorima.

Uz predsjednika, događaju će prisustvovati i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković koji su već stigli u Sinj.

POGLEDAJTE VIDEO: Premijer Plenković uživo iz Sinja

Ovo je još jedna prilika da evociramo tradiciju Cetinske krajine i uživamo u nadmetanju naših vitezova, rekao je premijer.

- Formirali smo parlamentarnu većinu u kojem su predstavnici srpske manjine sastavni dio te većine. Mislim da je dobro i normalno da je potpredsjednik Vlade iz reda SDSS-a došao na obilježavanje Oluje - komentira Plenković i dodaje:

- Poslane poruke su primjerene početku nove faze, a prije svega odnosa hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj. Šaljemo signal o uključivom društvu koje zna što je to pomirba. Dobro je da g. Pupovac kao čelnik SDSS-a ode u Škabrnju. Sve su to geste i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje to nedvojbeno zaslužuju.

VAŽAN ISKORAK Knin pomirbe: 'Ovo je povijesni trenutak zbog pruženih ruku Srbima u Hrvatskoj, ali i Srbiji'

Sve što radimo, radimo radi hrvatskog društva, kaže premijer. Inzistirat će na dijalogu sa Srbijom, prvenstveno što se tiče zaštite prava Hrvata kao manjine u Srbiji kako bi bili adekvatno zastupljeni na razinama izvršne vlasti, sukladno bilateralnom sporazumu.

- Odabrali smo parlamentarnu većinu s ljudima s kojima smo već surađivali, koja će biti homogena, podržavati Vladu, a to podrazumijeva i nakon 25 godina od kraja rata nove korake i geste koje zrcale Hrvatsku kao samosvjesnu državu koja je riješila sve strateške ciljeve i svojim političkim potezima može biti primjer ostalima - objašnjava.

POMIRENJE I ŽALJENJE Zašto je Plenkovićev govor u Kninu bio prekretnica. I zašto mu je bilo lako govoriti o Oluji

Što se tiče drugog vala korona virusa i jesenje scenarije, Plenković je rekao kako o tome nije razgovarao s predsjednikom Milanovićem, već da o tome obojica razgovaraju sa svojim suradnicima. 

- Vlada ima desetak dana godišnjeg odmora, 20. kolovoza je prva sjednica. Možemo biti zadovoljni kako smo reagirali u kontekstu korona virusa s mjerama kad je virus bio najubojitiji, pa onda s postupnim otvaranjem koje je omogućilo solidne rezultate turističke sezone. Skoro na 50% smo u odnosu na prošlu godinu, što je iznad svih predviđanja. Na tom tragu trebamo nastaviti da kolovoz bude uspješan, da to bude impuls hrvatskom gospodarstvu, a mi ćemo prionuti na izradu projekta oporavka i povlačenje sredstava iz EU - zaključuje premijer..

Idi na 24sata

Komentari 43

  • Zukizuki 09.08.2021.

    U zatvorenom prostoru crkve Anemični i coo. bez maske i onda nakon toga van crkve drže predike kako se treba pridržavati mjera!! Još samo fali da članovi zločinačke počnu o poštenju i pridržavanju zakona RH! Motaj kablove i gasi svjetlo u ovoj državi!

  • 09.08.2020.

    Ponižavajuće je da Hrvatska kao Pobjednik u ratu sa srbijom prva povlači neke poteze mirenja sa srbima pogotovo dok srpska strana nije zatražila minimalno OPROST i sve dok u srbiji na vlasti šešeljev potrčkalo to se neće desiti .

  • svekrva7 09.08.2020.

    A di su maske Korporaciji.....😁😁😁😁😁

Komentiraj...
Vidi sve komentare