Obavijesti

Kolumne

Komentari 30

Zašto je Plenkovićev govor u Kninu bio prekretnica. I zašto mu je bilo lako govoriti o Oluji

Zašto je Plenkovićev govor u Kninu bio prekretnica. I zašto mu je bilo lako govoriti o Oluji

Bilo je važno da predsjednik HDZ-a održi govor u kojem će osuditi hrvatske zločine i izraziti žaljenje zbog srpskih žrtava. Jer HDZ je u godinama nakon Oluje akciju i cijelu Hrvatsku pretvorio u taoce zločina.

VIDEO

Andrej Plenković stigao je u Knin kao izborni pobjednik koji je slomio desnu opoziciju u stranci i satrao desničarsku opoziciju na parlamentarnim izborima, koji je uvjerljivo formirao vlast, eutanazirao ekstremnu desnicu i pripitomio provokatore. 

A HOS-ovce ostavio iza metalne ograde. Navodno zbog korone.

Zbog toga je mogao, osnažen i ohrabren, održati govor kakav se dugo očekivao od hrvatskog premijera, ali još više od predsjednika HDZ-a. 

Spomenuo je hrvatske i srpske žrtve, osudio hrvatske i srpske zločine, izrazio žaljenje zbog ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, citirao (ali ne i osudio) Franju Tuđmana, poručio da "legitimno pravo na obranu nije opravdanje za nedjelo" te upozorio da je "takav čin ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata".

Isto tako, naglasio je kako očekuje od hrvatskog društva - "osobito predstavnika Srba" - da jasno osude sve zločine nad Hrvatima.

Milošević bez pljeska

Za svoj govor dobio je pljesak okupljenih, ali ne i pljesak Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade i predstavnika srpske nacionalne manjine, koji je na premijerov govor ostao skrštenih ruku i spuštena pogleda. 

Iako ga je kasnije podržao.

Plenkoviću su trebale pune četiri godine da održi ovakav govor u Kninu. Jasno je i zašto: prvo se morao obračunati s desnom opozicijom u HDZ-u, pa osvojiti drugi mandat na vlasti, a pomogla mu je i činjenica da proslava Oluje dolazi neposredno nakon parlamentarnih izbora, kad su strasti ispuhane i protivnici poraženi.

Za ovakav govor Plenkoviću je trebalo snage, više nego hrabrosti.

Uspio je, diplomatski kako samo on to zna, izbalansirati govor u kojem je spomenuo svačiju krivnju i izrazio žaljenje za svačijom žrtvom. 

Katarza u Kninu

Zahvaljujući tome, proslava Oluje napokon je prošla u pomirbenom i pomalo katarzičnom tonu, gdje je Ante Gotovina služio kao faktor zajedništva, Oluja se konačno nije koristila za pučistički bunt protiv Vlade (HDZ to nije dozvolio) i napokon se oko Oluje nije širio sentiment trijumfalizma zbog pobjede i istjerivanja Srba.

Veliki je to korak bio za predsjednika HDZ-a, a onda i Vlade.

Međutim, ono što je Plenković zaboravio u svom govoru bila je osuda državne politike koja je u godinama nakon Oluje produbljivala nepravdu, štitila zločince, zataškavala zločine, onemogućavala povratak Srba...

Konkretni zločini mogli bi se smatrati incidentima i izuzecima da politika HDZ-a i Franje Tuđmana u naredne četiri godine nije Oluju, a time i Hrvatsku, postavila u poziciju taoca individualnih zločina. Time je država preuzela grijeh na sebe, produbila ga i promovirala ga skoro do statusa državne politike. 

Politike HDZ-a i politike Franje Tuđmana kojemu se Plenković danas klanja.

HDZ-ov grijeh

Zbog toga je bilo važno da upravo predsjednik HDZ-a održi govor u kojem je Oluju odvojio od zločina, ali je trebalo i zločine odvojiti od državne politike koja je pojedinačni grijeh zločinaca prenosila na čitavu državu.

Upravo zbog odnosa HDZ-a prema Oluji trebalo je čak 25 godina da njegov predsjednik održi ovako važan govor u Kninu, kao i da prvi predstavnik Srba u Hrvatskoj dođe na ovu proslavu. Premda je to i Miloševićeva proslava: njegov otac bio je hrvatski branitelj. 

Ali bila je to i njegova tragedija: hrvatski branitelji ubili su njegovu baku nakon Oluje.

Plenković je, dakle, mogao održati ovako važan govor jer su se za to stekli uvjeti, prvenstveno za njega kao premijera i šefa HDZ-a, kao što su mu pomogli organizatori zabranivši pristup HOS-ovcima, kao što mu je na ruku išla i činjenica da su lideri Domovinskog pokreta došli u Knin kao izborni gubitnici, a ne kao politički faktori. 

Kako god bilo, možda je ovo bila prekretnica u odnosu prema Oluji, nakon koje Hrvatska više neće biti talac zločina i politike koja zataškava zločine, niti će ova manifestacija biti poligon za brušenje nacionalističkih strasti i huškanje protiv Srba. 

Nažalost, Hrvatska je već imala ovakvih prekretnica, nakon kojih se uporno vraćala na staro. Na Plenkoviću je da dovrši ono što je započeo danas u Kninu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući