To je to što me zanima!

Plivala u plićaku: U Njivicama su pronašli opasnu meduzu

Kompas meduza opasna je za alergičare. Ova vrsta obično živi u vodama Atlantika i Mediterana, a kod nas naročito u Sjevernom Jadranu. Dodir s njome izbjegavajte
Vidi originalni članak

Kupala sam se s djetetom na njivičkoj plaži Sunset Beach kad sam čula vrištanje djece. Bježali su iz mora i vikali:” Meduza, meduza”. Približili smo se i uočili zaista veliku meduzu neuobičajenih šara i čudnog izgleda kako se lagano kreće plićakom, ispričala je Tihana Svenda.

Dodala je da meduza nije bila agresivna. No jedan se mještanin prepao da će opeći djecu te ju je izvadio mrežicom na obalu. Neko se vrijeme, kaže, komešala, a onda iz sredine tijela ispustila malu ribicu.

 Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu doznali smo da se radi o opasnoj meduzi.

- Chrysaora hysoscella uobičajena je u vodama Atlantika i Mediterana, ali kod nas naročito u sjevernom Jadranu. Jako žari i bolje je izbjegavati dodir s njom - potvrdila je Olja Vidak s instituta. Kraci joj mogu biti dugački i do dva metra. Iako se jadranska vrsta ove meduze smatra neškodljivom, za alergičare može biti i smrtonosna. Nakon što opeče, na tijelu se javlja svrab popraćen osipom koji prolazi za nekoliko sati. 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • girl123b 06.07.2014.

    što je tu tak posebno oko meduze opeče te to tretiraš sa svim i svačim neko vrijeme peče pa prođe . ko da objave da su pored plaže našli ose i koprive .

  • girl123b 06.07.2014.

    ovo postaje glupo , mislim objavit u novinama da su u pličaku vidli meduzu .

  • SandaKarakaš 05.07.2014.

    moj sin je jucer u rijeci ulovio takvu meduzu

Komentiraj...
Vidi sve komentare