To je to što me zanima!

Pobuna: Obranit ćemo se mi i od ličkog medvjeda!

Sinj: 150 ljudi je prosvjedovalo protiv zatvaranja njihova rodilišta. Kažu da će se boriti protiv odluke ministra jer se boje da neće više biti Alke
Vidi originalni članak

Lopove zatvoriti, domove zdravlja otvoriti, pisalo je na majici Sinjanina koji je sa 150 sugrađanina jučer prosvjedovao pred Domom zdravlja protiv zatvaranja njihova rodilišta.
- Ovdje su se dolazile porađati majke i iz drugih dijelova Hrvatske. Obranili smo se od mletačkog lava, turskog polumjeseca, srpskog dvoglavog i njemačkog orla, a sad se moramo obraniti od ličkog medvjeda - poručio je prosvjednik Slaven Kardoš ministru zdravstva, Ličaninu Darku Milinoviću.
Ministar je najavio zatvaranje rodilišta u Sinju, Imotskom, Makarskoj i Supetru, a rodilje iz županije će se porađati u Splitu.
- Ne mogu se pomiriti s gašenjem sinjskog rodilišta pa sam mandat stavio na raspolaganje - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Sinj u ostavci dr. Ante Prolić.
Sinjsko rodilište otvoreno je 1953., a već 12 godina nosi Unicefov certifikat “prijatelja djece”. Sinjani predlažu da se opremi operacijska dvorana pa će i rodilište opstati.

'ŽIVOT ŽENE I BEBE JE BITNIJI OD ALKE'
Ministar Darko Milinović ističe da je rodilište zatvorila inspekcija jer u njemu nema uvjeta za spašavanje trudnica i djece prilikom komplikacija. Na opaske o “ličkom medvjedu”, ministar uzvraća da su Ličani dali za Hrvatsku mnogo kao i žitelji Cetinske krajine te da je ponosan na svoje podrijetlo i autohtonog ličkog medvjeda. Prosvjedniku Kardošu poručio je da se “obrani sam od sebe” i javno ga pita bi li svoju ženu koja rađa budućeg “alkarića” ostavio u sinjskom rodilištu kad bi znao da će uslijediti komplikacije pri porođaju.
- Obustava rada u rodilištima po Dalmaciji je konačna i hrvatski zakoni se moraju poštivati - kazao je potpredsjednik Vlade Darko Milinović.
Prisjetio je slučaja kada su život izgubile majka i dijete jer u rodilištu nije bilo operacijske dvorane. Da je bilo, kaže, danas bi u najmanju ruku žena bila živa.
- Nema toga pritiska koji će primorati da ponovno otvorimo rodilišta dok se ne uspostave kriteriji odnosno dok neće imati operacijske dvorane - kazao je Milinović.
Uputio je i poruku prijateljima iz Cetinske junačke krajine.
- Ako moram birati između Alkarskog društva i Alke i života majki i djeteta ja ću se boriti za život majki i djeteta - odlučno je kazao Milinović.

HOĆU LI RODITI U HITNOJ?
Troje sam djece rodila u Sinju i meni je odluka o ukidanju rodilišta katastrofalna. Sad me strah hoću li uopće stići do Splita na porođaj ili ću roditi na putu, u kolima Hitne pomoći, pita se Sinjanka koja čeka četvrto dijete. Marijana Ćurković (28) u osmom je mjesecu trudnoće i vjerojatno će roditi u Splitu, što je nije razveselilo. Rekla je da ako rodi sina, želi da on bude alkar što pak neće moći jer se neće roditi u Cetinskoj krajini. Brine se i hoće li na vrijeme doći do Splita ako je uhvate trudovi.

PROSVJEDOVAT ĆE PROTIV ZATVARANJA RODILIŠTA
Za rodilište u Makarskoj, ne zatvaranju, naziv je Facebook grupe koja je okupila više od 1700 članova u samo 24 sata. Odluka o zatvaranju rodilišta ogorčila je i ravnatelja makarskog Doma zdravlja dr. Damira Mendeša, koji je dao ostavku. Makarani najavljuju veliki prosvjed ispred zgrade Gradske uprave u subotu u 17 sati.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • drug Tito_1 13.05.2010.

    ajmo da vidimo jesmo bolji od Grka........

  • Darkman 13.05.2010.

    Ma nije on lički medvjed, on je bukva.

  • nemam pojma 13.05.2010.

    e milinoviću, evo ja ću ti pomoć, dat ću ti drip i odnit te na jedno lipo misto, pa te vozat okolo do Splita, molit ćemo Boga putem da nebude sudar, zastoj prometa, ako bude potriba ja ću te porodit, ako bude komplikacija a šta ći ti ja to je tvoj zakon, umri muški

Komentiraj...
Vidi sve komentare