To je to što me zanima!

Pobuna u SC-u: Zbog štrajka radnika studenti će jesti kifle

SANACIJA PREKO LEĐA RADNIKA Zaposleni u Studentskom centru najavili su da prestaju raditi do ispunjenja njihovih zahtjeva. Studente time ostavljaju bez toplih obroka
Vidi originalni članak

Zagrebački studenti mogli bi od srijede ostati bez obroka u menzama. Studentima s invalidnošću bit će dostupna samo menza u studentskom domu Cvjetno, a ne zna se hoće li raditi Studentski servis.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iz sindikata poručuju kako im se prava konstantno smanjuju te da je ovo jedini način da ih zaštite. Pozvali su sve zaposlenike na štrajk, a smatraju da o odazivu ovisi uspjeh akcije.

- Sanacija traje već neko vrijeme, ali je očito da se ušteda ne može napraviti u nabavi. Voda, struja, namirnice, sve to košta i ne može se platiti manje, ali zato radnici mogu - rekao je Tomislav Kiš iz Novog sindikata, koji daje stručnu podršku radnicima.
Četiri radnička sindikata prošle godine u lipnju započela su pregovore s prošlim sanacijskim upraviteljem. Kao razlog odugovlačenja pregovora uprava je navodila promjenu vlasti.

- Mi se borimo za demokratski proces i radnička prava, nadamo se da studenti imaju razumijevanja za nas jer ovim utiremo put i za njihove borbe u budućnosti - rekao je Kiš.

Kolektivni ugovor koji je trebao stupiti na snagu 1. listopada sadržavao je regulaciju stavki kao što su radno vrijeme i ugovor o radu. Stavke koje se tiču materijalnih prava, božićnica, regresa i određivanja plaće trebali su biti regulirani nakon Nove godine

- Ne želimo da nam plaću odrede, nego da se oko nje dogovorimo, a upravo zbog toga uprava ne želi potpisati ugovor jer bi onda morali za odluke pitati svoje radnike - rekla je Biserka Sertić, predsjednica pregovaračkog odbora svih sindikata.

Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu, poručuje kako u Studentskom centru Zagreb, unatoč postupku sanacije, prava radnika nisu ugrožena i da se plaće isplaćuju na vrijeme.

- Mi nismo prekinuli postupak kolektivnog mirenja, prekinuli su ga sindikati. U komunikaciji sa sindikatom pokušavamo smiriti tenzije i nastaviti prekinuti postupak kolektivnog mirenja - naveo je Bošnjak. 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • KOKKYCH 12.11.2016.

    Svi bi meni radnici i sindikati išli doma na zauvijek. Ima tko hoće raditi, a 4 sindikata u jednoj firmi sigurno se ne bore za prava radnika. I koja to prava se smanjuju.....????

  • Razum999 12.11.2016.

    Nekada su studenti rušili državnu vlast , a danas se bore za koru kruha !!!!

  • ZaGabria_1 12.11.2016.

    ko ih hebe,ionako jedu za par kuna,a spavaju za 150kn cijeli mjesec...ja kad dođem na more spavanje me košta 500kn dnevno i još mi naplate boravišnu taksu...neće nitko umrijet,neš ti gladi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare