To je to što me zanima!

Podigli spomenik Orsonu Wellesu bez dozvole Grada

Splićani su u utorak otkrili spomenik filmskom velikanu Orsonu Wellesu što nije do sada, kako kažu, učinio ni Hollywood, ni itko na svijetu
Vidi originalni članak

Brončani spomenik visok 2,5 metara, djelo Orsonove životne družice kiparice Oje Kodar, izliven je u Ljevaonici umjetnina zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Na ulazu u multipleks Broadway u sklopu centra "Joker" Željka Keruma spomenik su u nazočnosti velikog broja građana otkrili sestra Željka Keruma Nevenka Kerum, Oja Kodar i inicijator fotograf Feđa Klarić.
Otkrivanju velebnog spomenika Orsonu Wellesu nije nazočio nitko iz Gradskog poglavarstva jer grad, odnosno službe za postavljanje spomenika i obilježja nisu dali dozvolu za njegovo postavljanje. Kerum je kazao da je spomenik postavljen na njegovu privatnom posjedu, a ne na javnom gradskom prostoru te da im dozvole za to nisu ni potrebne.
Orson Welles je u više navrata boravio u Splitu, a jednom čak osam mjeseci. Često je boravio u Primoštenu, u kojem je sa Šibenčankom Ojom Kodar imao i vilu u kojoj se Oja nakon smrti svog supruga stalno naselila.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare