To je to što me zanima!

Podignute optužnice protiv triju liječnica Hitne pomoći i sestre zbog smrti malog Gabrijela (9)

Odvjetništvo okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, prema djetetu (9) koje je u više navrata dovedeno u bolnicu u teškom stanju, postupale protivno pravilima medicinske struke
Vidi originalni članak

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću objavilo je kako je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavak 1. u svezi stavka  4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

Riječ je o slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela Babića iz Metkovića koji je preminuo 11. prosinca 2018. što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

TULUM U KB DUBRAVA Bolnica sve istražuje, liječnici i sestre zgroženi: 'To je grozno'

Odvjetništvo okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate sa tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke.

Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

OBITELJ: 'NESTALO JE 10.000 KN' Leži na respiratoru u Dubravi, a netko mu krade novac s računa? 'Bolnica je sve prijavila policiji'

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.


 

Idi na 24sata

Komentari 57

  • John N'1 21.02.2021.

    Svaka nepravda NE smije proći ne kažnjeno !

  • Dalibor0704 21.02.2021.

    Koga briga za djecu, oni nisu glasači vladajuće partije. Od suđenja će biti farsa, a razlozi radi kojih nisu liječnice obavile posao leže u ministarstvu. Od kada postoji RH, zdravstvo nam propada sve niže i niže.

  • Pristina glavni grad srbije 21.02.2021.

    Državu ne vode LJUDI, nego odvjetnici....

Komentiraj...
Vidi sve komentare