To je to što me zanima!

Podržavao Miloševića: Srbija odlikovala Nobelovca Handkea

Nobelova nagrada Handkeu 2019. izazvala je kontroverzu jer je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i zločina poput genocida u Srebrenici.
Vidi originalni članak

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu je odlikovao austrijskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea zbog njegova "iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture". 

Nobelova nagrada Handkeu 2019. izazvala je kontroverzu jer je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i zločina poput genocida u Srebrenici. 

- Za Srbiju je on pravi prijatelj, dokazan i ustrajan čak i tijekom najtežih trenutaka - rekao je Sima Avramović, čelnik odbora koji dodjeljuje odlikovanja. 

- Cijelim srcem je branio srpsku istinu čak i kada mu je to donosilo mnogo neugode i osporavanja, pa i nakon što je osvojio Nobela -kazao je Avramović. 

Handke nije bio na dodjeli odlikovanja u Beogradu, održanoj na Dan državnosti. Handkeu je dodijeljen Orden Karađorđeve zvijezde. 

Nobelova nagrada austrijskom književniku ostala je u sjeni prosvjeda i bojkota zbog njegovih veza s Miloševićem, optuženikom pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine koji je umro  u pritvoru 2006., prije presude. 

Idi na 24sata

Komentari 105

  • Blue Star 17.02.2020.

    Handkeu je dodijeljen Orden Karađorđeve zvijezde sa tirkiznim šljokicama velerada turskih janjičara

  • 16.02.2020.

    je..li vas srbi i njihove nagrade ,a ovaj je totalni debil

  • eho_ 16.02.2020.

    Peter Handke....Postoji termin i asocijacija koja sijeva u glavi kada ga netko pomene. A to je intelektualna prostitucija. Nije legalizirana, nigdje....nije evidentirana, te se na nju ne plaća ..novčani porez..Ali drugi da..Za postojanje i " slobodu " mišljenja..Od nekoga će dobiti nagradu, od nekoga peanuts....A od nas nekih drugih ono poradi čega mu je najviše neugodno..Aaaa ne brinem se ja... znaaa on što je to, a sve dođe na svoje jednom. Naplata savjesti i medalje za " hrabrost" koju mu neće dodijeliti ni Faust osobno, Faust beskrupulozan i ne zahvaljuje. On trguje...:)) A to je Hanke znao, on nije glup. Tja. Nije mala stvar relativirati genocid, to je jaaako ...hrabra odluka.. Stoji, crno na bijelo. Nobelova nagrada? za provokatora i ogorčenog dečka koji Hitlera i naciste naziva trivijalno ..ptičije g*v*nce povijesti je ugazila stazu svemu, što će još dobiti za nagradu časni pisac... kom se doista, po mom mišljenju, ako ništa mora priznati da barem ima m... E sad, što ja mislim o tom, svakako ne moram ni napisati više....pretpostavljam da je dovoljno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare