To je to što me zanima!

Poglavica Kazo: U Hrvatskoj sam našao svoju bijelu mamu

Casimir Rodriguez Nomo Nemi, Kamerunac je koji je u Hrvatsku doselio prije 14 godina zbog nogometa. S reprezentacijom je došao odigrati utakmicu u Zagrebu i ostao je s nekoliko suigrača
Vidi originalni članak

Da sam ga rodila ne bi bio više moj nego što je sada, rekla nam je Đurđa Oljača (61) iz Velike Gorice kada smo ju zajedno s Kazimirom (35), kojeg je prihvatila u kuću prije 13 godina, iznenadili u školi u kojoj radi.

Casimir Rodriguez Nomo Nemi, poznat i po nadimku Kazo, Kamerunac je koji je u Hrvatsku doselio prije 14 godina zbog nogometa. S reprezentacijom je došao odigrati utakmicu u Zagrebu i ostao je s nekoliko suigrača. Počeo je u velikogoričkom Udarniku.

POGLEDAJTE VIDEO RAZGOVOR S KAZOM:

- Upoznali smo se u mom restoranu, a došao je živjeti kod nas kad su ga zadesili problemi - nasmijala se Đurđa Oljača koju Kazo naziva svojom drugom majkom i kaže da je ona njegova ‘bijela mama’. Njezina obitelj prihvatila ga je kao svojeg te mu pružila krov nad glavom, odjeću i hranu. Kazo je imao komplikacije s dozvolama pa je završio tri mjeseca u prihvatnom centru Ježevo, a Đurđa ga je i tamo posjećivala svaki drugi tjedan.

- Da nije bilo obitelji Oljača, ne znam gdje bih bio. Puno su mi pomogli - kazao je Kamerunac koji je kod Đurđe živio od 2003. do 2005. godine. Kad smo je s Kazom iznenadili u velikogoričkoj osnovnoj školi, Đurđa je bila izvan sebe. Kazimir joj je donio cvijeće i bombonijeru, a emotivan susret pratili su i njezini učenici, prvašići. Oni još nisu vidjeli Kazu, ali upoznali su ga prijašnji učenici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Prije nekoliko godina klinci u školi su poželjeli upoznati Dudua. Kazo im je to i omogućio te se zajedno zaigrali i nogomet -kazala je.

Đurđa mu je pomogla i da nauči hrvatski, a to joj nije bio problem s obzirom na to da je učiteljica. Kazo se mučio s padežima, ali nakon 14 godina sve je uspješno pohvatao. U Hrvatskoj se oženio i sa suprugom je otišao živjeti u Nedelišće. Kaže kako je i za preseljenje tražio dozvolu majke Đurđe. Sa suprugom Gordanom ima djevojčicu i dječaka, a za Međimurce kaže kako su izuzetno radišni ljudi. - Tu sam naučio što znači rad - govori Kamerunac koji radi u jednoj tvrtki u Macincu.

U rodni kraj vraća se svake druge godine te tada posjećuje svoje roditelje, a s mještanima komunicira svakodnevno jer su ga odabrali za poglavicu. Kada imaju neki problem, oni mu se obrate na društvenim mrežama ili na WhatsAppu.

- Ne smatram da ću još dugo obavljati tu funkciju. Sljedeće godine je planiram prepustiti nekom drugom - rekao je.

Smatra kako ljudi krivo doživljavaju Afriku te da ju tako interpretiraju zbog filmova. U njima je, kaže Kazo, Afrika prikazana isključivo kao pustinja.

- To je kriva percepcija. Naš glavni grad je kao Zagreb, a okolica je manje razvijena - govori Kazo koji osim nogometa, obožava i glazbu. Voli pjevati sve - od međimurske narodne glazbe sve do dalmatinskih pjesama. I kada je igrao pod hrvatskim dresom, srce mu je ipak kucalo za Kamerun. Djeca uče strane jezike, ali sin nije previše zainteresiran.

- On mi je rekao: ‘Tata, ja sam Hrvat’ - smije se Kazo koji uživa u Nedelišću sa suprugom. S Đurđom i njezinom obitelji redovno se čuje, a Kazo je krsni kum njezinom sinu i obrnuto.

- Svi smo ga prihvatili. Moji prijatelji, prijatelji mojih sinova, moji roditelji... Zovemo ga na svaki događaj, ništa ne prolazi bez njega - govori učiteljica. Kad je Đurđin otac završio u bolnici, Kazo se brinuo i odlučio ga je posjetiti. Kad je Kamerunac stigao u zagrebačku bolnicu, sestrama je rekao da je došao posjetiti svog djeda.

- Kad su to čule, nisu mogle vjerovati. Shvatile su da ne lažem tek kada smo se zagrlili. Onda sam im rekao: ‘Nemojte gledati po boji kože, on je moj deda’ - izjavio je simpatični Kazimir.     

Od Đurđe je tražio dozvolu

Kad je upoznao lijepu Gordanu od mame Đurđe tražio je dozvolu za preseljenje u Nedelišće. Sa suprugom ima kćer Larisu i sina Paola. Oduševljen je Nedelišćem, a za Međimurce kaže da su izuzetno radišni ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 98

  • stremiti 22.05.2018.

    ovakve emigrante trebamo koji se uklapaju.

  • cimerrr 21.05.2018.

    Vidi se da je Kazo neka dobričina,sretno mu bilo njemu i njegovoj obitelji. A Kamerunci su poput Hrvata,najpoznatiji po nogometu!

  • Miške 21.05.2018.

    Sjećate se onog vica iz 70. kad se, kao, Savki porodila kćer i dijete je bilo crnac. Kažu da je uzviknula, bravo samo da nije Srbin.

Komentiraj...
Vidi sve komentare