To je to što me zanima!

Pogledajte dramatičnu akciju spašavanja na Biokovu: 'Dvoje njih bilo je u teškom stanju'

Makarski HGSS-ovci u subotu su s Biokova spasili četvoricu Hrvata. U akciji spašavanja pomogle su im i kolege iz šibenskog HGSS-a i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva
Vidi originalni članak

Četvero mlađih Hrvata, inače iskusnih penjača našli su se situaciji iz koje nije bilo izlaza. Vjerojatno nisu vidjeli oblake i nevrijeme koje se spremalo iza planine, našli smo ih pothlađene i mokre, rekao je Ante Kukavica (33), pročelnik makarskog HGSS-a čija je ekipa od desetero spasilaca uz pomoć helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva penjače dovela na sigurno. 

Pogledajte video: Spašavanje na Biokovu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Makarski HGSS dojavu o penjačima na stijeni na Biokovu dobio je u poslijepodnevnim satima. Penjače je ispod biokovskog vrha Mali Šibenik zahvatilo nevrijeme praćeno vjetrom. Bili su pothlađeni. Makarski spasioci u spašavanju su angažirali i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je slučajno bio na Mosoru pa je cijela akcija brzo započela i brzo je i uspješno završena. 

- Prvo smo ih mislili spasiti iz helikoptera, no kako nismo uspjeli, spustili smo se ljestvama do njih i vidjeli u kakvom su stanju. Dvoje njih bilo je u lošem stanju jer su bili pothlađeni pa smo ih odmah prebacili na heliodrom u Makarsku. Potom smo se vratili po još četvoricu naših spasioca i dvojicu preostalih penjača koji su se su se u međuvremenu zaputili prema vrhu Mali Šibenik od kuda smo ih spustili na tlo - priča nam Kukavica.

Akcija je završila oko 21 sat. Ante Kukavica rekao nam je kako su im se priključili i članovi šibenskog HGSS-a koji su se slučajno i sami našli na biokovskoj planinarskoj ruti. 

Vjetar nam je radio velike probleme

- Bilo je iznimno teško, udarao je bočni vjetar koji je stvarao vrtloge, a prostor je bio uzak. Hvala ekipi iz HRZ-a i Šibenčanima na pomoći - skroman je Tomislav pričajući o akciji spašavanja.

Dodao je kako su penjači dobro, utoplili su se i osušili u njihovim prostorijama, a nisu tražili liječničku pomoć već zahvalili hrabroj ekipi kojima je to bilo prvo ljetno spašavanje helikopterom ove godine.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • AnarhosindikaIist 21.06.2020.

    Mila majko, kakvih komentara... Dobar dan, ovdje dežurna stanica HGSS, kako vam mogu pomoći? - Ahoj, tudy je Chek. - Izvolite gospodine Čeh, što se dogodilo? - Prokliznul jsem a noha natekla. Nemohu skinut sandaly. Prosím, pomoz mi! - Dobro, gospodine Čeh, gdje se nalazite? - Myslim, že jsem na Tulovym Gredam. – Dobro, da vidimo gospodine… [klik-klikete-klik-klik - Enter], to bi vas stajalo 8,700.00 Eura! Molim Vas da nam potvrdu o uplati pošaljete što prije, kako bismo rezervirali helikopterski transport – [krik na češkom] – Nemate novca? Šteta. Hvala na pozivu, uživajte u svom posljednjem zalasku sunca [tu-tuu…tu-tuu…] ; dvije minute kasnije: - Dobar dan, ovdje dežurna stanica HGSS, kako vam mogu pomoći? – Evala, ode ja, Kerum… e, dašta, taj Kerum, ka’ da ima neki drugi, šta se praviš blesav? Nego, deder pošalji helihopter, jerbo mi se prijateljica posklizla i pala s druge na prvu palubu, jebajeja, eno je kmeči ka Karleuša! – Svakako, gospodine Kerum, odmah šaljemo helikopter. Poslat ćemo dva, za svaki slučaj. – E, aj’! Dakle, društvo, je li to stvarno država u kojoj želimo živjeti?

  • 21.06.2020.

    Račun s pdv-om ispostaviti.

  • AnarhosindikaIist 21.06.2020.

    Je li to sve što je ostalo od ove nacije.... ''računi, računi, troškovi, tko će platiti"!? Alo, planinari su osnovali HGSS još davnih 50-ih godina kako bi učinkovito pomagali kolegama u nevolji. S vremenom se GSS razvio u respektabilnu organizaciju koju je "usvojila" država za potrebe pomaganja i spašavanja u ekstremnim okolnostima. GSS-ovci su sami izjavili da ne žele i neće(!) naplaćivati svoje usluge jer bi to bilo u suprotnosti sa samom idejom kojom su se osnivali. Ako država to želi naplaćivati, neka si sami formiraju spašavatelje unutar policije ili vatrogastva! Za koju pm imamo tolike poreze ako opet sve moramo plaćati?

Komentiraj...
Vidi sve komentare