To je to što me zanima!

Pogledajte kako se pomaknuo toranj za čak 12 centimetara

Uz nebrojene zgrade i kuće koje je oštetio razorni potres u Zagrebu, teško je stradala i katedrala. Jedan se toranj srušio, a drugi je toliko oštećen da će ga morati rušiti...
Vidi originalni članak

Gotovo se više nitko ne sjeća zagrebačke katedrale bez skela, a nakon što je hrvatsku prijestolnicu zatresao najgori potres u posljednjih 140 godina, te će skele na katedrali ostati sigurno još godinama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim brojnih unutarnjih oštećenja, najvidljivije vanjsko oštećenje je ono na južnom tornju čiji je gornji dio odlomio i pao. 

VIDEO: ALARM ZA KATEDRALU Dokument nadbiskupije: 'Nema druge, toranj se mora srušiti!

Dio tornja pao je kroz krov katedrale, ali i na Nadbiskupski dvor, a detaljnim pregledom stručnjaci su utvrdili da je i sjeverni toranj oštećen u toj mjeri da će ga morati sami srušiti.

VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

To potvrđuju i fotografije na kojima je vidljivo da se sjeverni toranj izmaknuo s prirodne pozicije i to za 12 do 15 centimetara.

Glavni projektant obnove katedrale arhitekt Damir Foretić u razgovoru je za Večernji list objasnio da će se sjeverni toranj rušiti najranije za vikend. Naime, u subotu stiže dizalica visoka 120 metara. 

POGLEDAJTE VIDEO Zagreb iz zraka: Razrušene su zgrade, katedrala je bez tornja

Foretić je objasnio da se južni toranj srušio zbog 270 tona teške skele koja ga je fiksirala i nije mogao vibrirati kao sjeverni toranj.

- Gornji dio sjevernog tornja morat ćemo također ukloniti jer se pomaknuo. I to točno na onome mjestu gdje je puknuo južni toranj, koji se srušio s katedrale, zaključio je. 

Idi na 24sata

Komentari 46

  • mrTrobec 04.04.2020.

    Kvalitetno su obnovljeni tornjevi pa se zato raspadaju

  • DanielMartinovic 04.04.2020.

    Cemu zurba s rusenjem? Ja bih najprije konzultirao strucnjake koji su za korekciju polozaja pa ako to zakaze uvijek se moze rusiti! Konstruirati privremenu radnu platformu te ju instalirati na toranj ispod mjesta posmaka.Naciniti metalne alate koji ce vjerno oblikovano pristajati na dio donjeg i dio gornjeg djela tornja medusobno ih pricvrstiti, pod pritiskom obrizgati epoksidni cement u kontaktne povrsine gornjeg i donjeg djela tornja, koji je dovoljno zitak da kreira podmazanu kliznu zonu. Hidraulikom tada pomicati gornji dio tornja da se pomakne da ponovno dode na pravo mjesto. Projekt bi uzeo nekoliko tjedana za proizvodnju "booths" za gornji i donji dio tornja, izbusiti dotoke za cijevi dobave cementa na cijelu dodirnu povrsinu, ugraditi ih i cementirati da ne budu istisnute kada se ubrizgava cement-lubrikant izmedu djelova tornja ...! Siguran sam da za manje od dva tri tjedna je moguce locirati kontraktora s znanjem i iskustvom te opremom za izvodenje "popravka"!

  • 04.04.2020.

    Vjernik sam i zao mi je vidjeti katedralu u vakom stanju! Mislim da katolicka crkva ima dovoljno novaca da sama ovo sanira a ne da od vjernika ili drzave trazi novac ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare