To je to što me zanima!

Pogledajte prizore s poljske granice: 'Lukašenko ruši Europu migrantima. To je igra životima'

Poljska i druge države EU-a optužuju Bjelorusiju da ohrabruje migrante s Bliskog istoka, Afganistana i Afrike na ilegalni prelazak granice kao protuudarac za sankcija uvedenih Minsku
Vidi originalni članak

Priča je jednostavna, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko koristi migrante kao pritisak na Europsku uniju ne bi li maknuli nametnute sankcije njegovoj zemlji. Sve je to prokušana taktika koju je koristio i turski predsjednik Erdogan.

Pojasnio je tako situaciju na poljsko-bjeloruskoj granici vanjskopolitički i sigurnosni analitičar Marinko Ogorec. Tamo se trenutno nalazi oko 2000 migranata.

POGLEDAJTE VIDEO: Kaos na poljskoj granici 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Nikako ne treba dozvoliti takav način igranja vanjske politike, ali i igru ljudskim životima. Ti migranti postali su kolateralne žrtve politike. Jedino rješenje koje vidim za ovu situaciju je da članice Europske unije usvoje zajednički stav o ilegalnim migracijama i dosljedno ga provode na svim svojim granicama - jasan je Ogorec.

Poljska i druge države EU-a optužuju Bjelorusiju da ohrabruje migrante s Bliskog istoka, Afganistana i Afrike na ilegalni prelazak granice kao protuudarac za sankcija uvedenih Minsku zbog pitanja ljudskih prava.

Nije isto kao u RH

Osim što se radi o migrantima koji žele u bogate zemlje Europske unije, analitičar smatra kako u trenutačnoj situaciji nema drugih poveznica s onim što se događa na hrvatsko-bosanskoj granici. Dodaje kako zapravo postoji jasna razlika.

- Ovo što Lukašenko radi Poljacima je organizirani proces dovođenja migranata u Bjelorusiju i slanje prema susjednim zemljama. Kod nas ne možemo reći da to BiH namjerno radi jer i sami imaju problem s ilegalnim migracijama koji ne mogu riješiti - kaže Ogorec.

Da jedinstva u Europskoj uniji nema svjedoči i svađa političara od srijede, kad je Europska komisija potvrdila da se europski novci ne mogu koristiti za gradnju zidova i bodljikavih žica na granicama. Kontrirao im je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji se u Varšavi susreo s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim.

MIGRANTSKA KRIZA Varšava optužuje Minsk: Ovo što radite je državni terorizam

- Što se tiče fizičke infrastrukture na granicama, prema mišljenju pravne službe Vijeća, pravno je moguće na temelju sadašnjeg pravnog okvira na europskoj razini financirati infrastrukturu. Odluku o tome treba donijeti EK, ali pravno mišljenje Vijeća vrlo je jasno - rekao je Michel.

Lukašenko sve negira

Za to vrijeme Poljaci su na granicu poslali više od 15.000 vojnika. Priveli su stotinjak migranata koji su uspjeli prijeći žicu. Lukašenko negira optužbe za krizu te kaže kako su za nju krivi EU i SAD.

- Nije to bila mirna noć, bilo je puno pokušaja da se probije poljska granica - rekao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak za javni radio PR1.

Idi na 24sata

Komentari 144

  • nakitumichichi 10.11.2021.

    tooo Lukasenko, samo pustaj tu strucnu snagu i daj im jos ak-47 i par kasikara...juuuriisss na europu, trazili ste, uzivajte...sad im jos zavrnite plin pa nek se griju atomskim bombama

  • genadij500 10.11.2021.

    Ajmo sad udruge: Javite se ko ih bude primil kod sebe.

  • nokia3 10.11.2021.

    Lukasenko je car! Samo tako braco Belorusi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare