To je to što me zanima!

Pokažite im put: Maloljetničko opijanje postaje veliki problem

Kampanja je usmjerena prema roditeljima, jer su oni bitna karika u ovome lancu. Djeca u obiteljskom domu imaju prvi kontakt s alkoholom, kaže Marija Vojnović
Vidi originalni članak

Cilj ove kampanje je pružiti podršku roditeljima tinejdžera u prepoznavanju i rješavanju tog problema u društvu. Prema europskim istraživanjima o alkoholu među učenicima skoro devet od desetero djece u Hrvatskoj redovito ili povremeno pije alkohol. Više od pola djece koja počnu piti alkoholna pića prije sedmog razreda na kraju razviju ovisnost te imaju i zdravstvene poteškoće.. 

U sklopu kampanje "Pokažite im put" objavljen je priručnik za roditelje sa savjetima kako spriječiti maloljetničko opijanje u svojoj obitelji, autorice Marije Sučić Vojnović

- Alkoholizam kod mladih postao je sve veći problem. Trebamo djelovati preventivno. Kampanja je usmjerena prema roditeljima, jer su oni bitna karika u ovome lancu. Naime, djeca u obiteljskom domu imaju svoj prvi kontakt s alkoholom - rekla je Vojnović. Gordan Kožulj, ambasador projekta također je naveo komunikaciju kao jedan od najbitnijih faktora u rješavanju problema kod maloljetničkog opijanja. Kaže kako roditelji nisu dovoljno upućeni te da će im priručnik puno pomoći.

-  Svi trebaju podržati ovu akciju. Istraživanja su pokazala da 40% roditelja ima velik problem s alkoholom kod djece. Činjenica je da su djeca koja piju alkohol odabrala teži put i mi moramo ovo ozbiljno shvatiti. Odgoj je ključni element u formiranju zdravog društva. Trebamo djecu usmjeriti i potaknuti ih na slobodne aktivnosti, sport i jezike - rekao je Davor Bernardić, predsjednik skupštine grada Zagreba. Projekt je krenuo prije dvije godine. Postavljali su se plakati po trgovima, a sada će se akcija  nastaviti u zagrebačkim i koprivničkim srednjim školama, dok bi se kasnije trebala proširiti na cijelu Hrvatsku.

Akciju su podržali grad Zagreb i Zavod za javno zdravstvo, a pomoć roditeljima u prevenciji maloljetničkog opijanja pružiti će i Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba, Savjetovalište Luke Ritza i Obiteljski centar Grada Zagreba.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Tiranosaurus 21.09.2012.

    Ma kaj..opijali smo se kao klinci do besvijesti..i eto nas danas..većina moje ekipe imaju fakultete..obitelji..klince..znamo se i dan danas naći na roštilju..beli..klinci na jednu stranu..babe na drugu, a mi uvijek blizu gajbe i opet se do jutra uneredimo. Alkohola će uvijek biti..cigareta će uvijek biti..droge će uvijek biti..to je neiskorjenjivo. Bitno je samo kako se pojedinac postavi prema svemu tome.

  • Smoke 21.09.2012.

    ma dajte,kao da vi prije svoje 18 niste p od pili alkohol a sad se tu radite veliki mozgovi... -.-

  • RRB 21.09.2012.

    Majka sam dvije tinejđerice! Jako su nezadovoljne jer im ne dozvoljavam izlazak iza 20 h, a i u popodnevnim satima kontroliram gdje su i s kime su! Zašto? U našem kvartu sve je puno alkohola i droge koju konzumiraju maloljetnici. Nekoliko sam puta prijavila sve to policiji i djelatnicima Centra za socijalnu skrb, međutim, nitko nije poduzeo ništa! Stoga, jedino šta mi preostaje da i dalje strogo kontroliram svoju djecu, da im ograničavam i kontroliram izlaske i što je moje pravo i dužnost, da im branim da se druže sa djecom za koju smatram da nisu društvo za njih (obzirom da konzumiraju alkohol i drogu), kako i one nebi krenule istim putem! Toliko od mene! P.S. Poneki roditelji ovdje kupuju duhan, rade cigarete, te ih prodaju maloljetnicima za 50 lipa komad! Prijavila ja to policiji, ali nitko nije poduzeo ništa!

Komentiraj...
Vidi sve komentare