To je to što me zanima!

Pokorio Mount Everest: Mario je šesti Hrvat na krovu svijeta

Alpinist Mario Celinić u nedjelju ujutro uspeo se na najviši vrh svijeta. Na putu prema ‘krovu svijeta’, visokom 8848 metara, prebolio je i korona virus
Vidi originalni članak

Želim se popeti na Mount Everest da inspiriram, potaknem, nadahnem... Da probudim u ljudima snove, napisao je nedavno na svom profilu na Facebooku hrvatski alpinist Mario Celinić.

Sad može reći da je u tom naumu i uspio. Mario se u nedjelju ujutro uspješno popeo na najviši vrh svijeta, na visinu od 8848 metara. Tako je postao šesti Hrvat koji se popeo na Mount Everest.

OSVOJIO JE I K2 U PAKISTANU Nepalski šerpa Kami Rita popeo se na Everest rekordni 25. put

Prvo je to uspjelo Stipi Božiću 1979. godine. Potom se Božić na Everest popeo i 1989. godine.

Dvadeset godina poslije na “krov svijeta” popele su se članice Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije, sestre Darija i Iris Bostjančić, Milena Šijan i Ena Vrbek.

Inače, Celinićeva ekspedicija početkom mjeseca došla je pod veliki upitnik kad se u baznom logoru zarazio korona virusom. Zato su ga morali vratiti u Katmandu u samoizolaciju. Nasreću, imao je asimptomatski Covid-19, ali u svojim objavama na Facebooku priznao je da ga je samoizolacija psihički iscrpila.

KORONA POMRSILA PLANOVE Turistička sezona u Nepalu upitna: Više od 30 penjača na Everest pozitivno na Covid-19

- Nakon sedam dana psihičke agonije napokon sam dobio taj papir na kojem piše ‘negativan’. Plakao sam i ja i čovjek iz agencije koja se brine o penjačima. Plakao je jer me više nije mogao gledati tako slomljena - napisao je tada Celinić.

Iako se planinarenjem ne bavi dugo, Celinić je već sakupio pozamašan broj osvojenih vrhova. U veljači 2018. popeo se na Kilimanjaro (5895 m), u lipnju te godine na Mont Blanc (4810 m), a mjesec dana zatim na Elbrus (5642 m), najviši vrh Europe. U veljači 2019. popeo se na Aconcaguu (6960 m), najviši vrh Anda i najvišu točku Južne Amerike. U prosincu 2019. uspeo se i na Mount Vinson (4892 m) na Antarktici.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • amfiteater 25.05.2021.

    Svaka cast

  • matkopeic 25.05.2021.

    Što reći, nego Čestitati. Nekim ljudima nikad dosta izazova ia ndrenalina.Nema predaje

  • _MAX_ 25.05.2021.

    Expedicija kosta minimalno $150.000 i je li zabio HDZ zastavu na vrh?

Komentiraj...
Vidi sve komentare