News

Komentari 53

Pokorio Mount Everest: Mario je šesti Hrvat na krovu svijeta

Pokorio Mount Everest: Mario je šesti Hrvat na krovu svijeta

Alpinist Mario Celinić u nedjelju ujutro uspeo se na najviši vrh svijeta. Na putu prema ‘krovu svijeta’, visokom 8848 metara, prebolio je i korona virus

Želim se popeti na Mount Everest da inspiriram, potaknem, nadahnem... Da probudim u ljudima snove, napisao je nedavno na svom profilu na Facebooku hrvatski alpinist Mario Celinić.

Sad može reći da je u tom naumu i uspio. Mario se u nedjelju ujutro uspješno popeo na najviši vrh svijeta, na visinu od 8848 metara. Tako je postao šesti Hrvat koji se popeo na Mount Everest.

Prvo je to uspjelo Stipi Božiću 1979. godine. Potom se Božić na Everest popeo i 1989. godine.

Dvadeset godina poslije na “krov svijeta” popele su se članice Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije, sestre Darija i Iris Bostjančić, Milena Šijan i Ena Vrbek.

Sestre su prve Hrvatice na vrhu svijeta

Inače, Celinićeva ekspedicija početkom mjeseca došla je pod veliki upitnik kad se u baznom logoru zarazio korona virusom. Zato su ga morali vratiti u Katmandu u samoizolaciju. Nasreću, imao je asimptomatski Covid-19, ali u svojim objavama na Facebooku priznao je da ga je samoizolacija psihički iscrpila.

- Nakon sedam dana psihičke agonije napokon sam dobio taj papir na kojem piše ‘negativan’. Plakao sam i ja i čovjek iz agencije koja se brine o penjačima. Plakao je jer me više nije mogao gledati tako slomljena - napisao je tada Celinić.

HGSS

Iako se planinarenjem ne bavi dugo, Celinić je već sakupio pozamašan broj osvojenih vrhova. U veljači 2018. popeo se na Kilimanjaro (5895 m), u lipnju te godine na Mont Blanc (4810 m), a mjesec dana zatim na Elbrus (5642 m), najviši vrh Europe. U veljači 2019. popeo se na Aconcaguu (6960 m), najviši vrh Anda i najvišu točku Južne Amerike. U prosincu 2019. uspeo se i na Mount Vinson (4892 m) na Antarktici.

Najčitaniji članci