To je to što me zanima!

Policajac u Splitu postupio je zakonito u cilju zaštite zdravlja

Sindikat policije Hrvatske je u priopćenju medijima reagirao na postupanje policije kada je u utorak navečer interventna policija spriječila novinare i snimatelje u obavljanju posla
Vidi originalni članak

Sindikat policije Hrvatske je u priopćenju medijima reagirao na postupanje policije kada je u utorak navečer interventna policija spriječila novinare i snimatelje u obavljanju posla udaljujući ih pritom od Doma za starije i nemoće.

"Uz svo poštovanje prema poslu koji u ovim izvanrednim okolnostima nije lak ni predstavnicima medija, njihovo dugotrajno okupljanje u neposrednoj blizini ulaza u dom za starije te uzimanje izjave iz neposredne blizine od osobe koja je vjerojatno bila izložena zaraženima, a u okolnostima u kojima još niti epidemiolozima nisu posve poznati svi mehanizmi i parametri širenja virusa, procjena o tome je li spomenuto okupljanje trebalo prekinuti je isključivo u domeni te na odgovornost policijskog službenika.

ISPRED DOMA ZA STARIJE 'Amo, udaljite se!', policajac u Splitu prekinuo javljanje HTV-a

Kao što smo već ranije naglašavali, u takvim okolnostima građani moraju trenutno poslušati i izvršiti nalog policijskog službenika, a u slučaju da smatraju kako su im narušena prava uvijek mogu podnijeti pritužbu sukladno Zakonu o policiji. U ovom slučaju nema mjesta prepirci i objašnjavanju s policajcem.

Ovom prilikom odbacujemo i tvrdnje Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, prema kojima je policajac postupio neprimjereno te nanio štetu ugledu policije, kao preuranjene. Policajac je postupio zakonito u cilju zaštite javnog zdravlja, a tome da li je pritom postupio taktično i u skladu s Etičkim kodeksom policije moći će se utvrditi tek nakon provedenog postupka.

Također smatramo kako je reakcija sudionika okupljanja bila neprimjerena okolnostima ugroze javnog zdravlja i osiguravanja područja oko objekta iz kojeg se provodila evakuacija štićenika. Jasno nam je kako u ovim teškim okolnostima emocije mogu biti izrazitije naglašene, no situaciju ne treba voditi prema eskalaciji već prema smirenom postupanju u svim situacijama kada je to moguće, radi zdravlja svih nas.

Pozivamo građane još jednom da u okolnostima epidemije poštuju upute epidemiologa i drugih stručnjaka, kao i da postupaju prema uputama policije na terenu. Sve mjere koje se provode donesene su zbog očuvanja zdravlja i života svih građana te molimo da im svi zajedno pristupimo ozbiljno i odgovorno", navodi se u priopćenju medijima Sindikata policije Hrvatske.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • papajaoo7 08.04.2020.

    Prema policajcima koje ja osobno poznajem, ovakvo ponašanje jednog od njih mi je sasvim normalno. Svi nepismeni koji nisu mogli raditi ništa drugo su završili kao policajci. Najjače mi je kada sam na tv. Vidio lika kojeg znam iz studentskog doma, studirao je upravno pravo koje nije završio, vječno je bio drogiran ili napušen, vidim ga na tv. Na nrkom suđenju sjedi kao sudski policajac. Mislim možda se lik uozbiljio, ali drogaš da u sudnici čuva nekog privedenog radi džointa. Kad vidim policajca to je moj osobni dojam. Ne valja generalizirai, ali kad vidim policajca, ja vidim tog lika.

  • 08.04.2020.

    A'mo razlaz! Nije vam ovo crkva!

  • škver 08.04.2020.

    Policajac je radio dobro svoj posao. Novinari rade svoj posao po svojim mjerilima .

Komentiraj...
Vidi sve komentare