To je to što me zanima!

Politički analitičar o Schengenu: Više ne bi trebalo biti prepreka, pomaže nam i kupnja Rafalea

Prigovara se za postupanje prema migrantima, a s druge strane se hvali Hrvatsku za dobro čuvanje granice. Što se tiče politike prema migrantima, EU je zapravo nedorečena i kontradiktorna, rekao je Kovačević
Vidi originalni članak

Hrvatska je ispunila sve potrebne uvjete za Schengen, ali time posao još uvijek nije završen. Konačna potvrda mora biti jednoglasna od svih zemalja članica EU.

- To je ostvarivanje daljnjeg koraka na putu potpune integracije Hrvatske u EU. To znači lakšu komunikaciju, lakše putovanje unutar Schengena te čvrsto poziconiranje Hrvatske unutar Europske unije. Čini mi se da daljnjih prepreka neće biti, neovisno o iskustvima s drugim zemljama. Čini mi se da je aranžman s kupovinom borbenih zrakoplova, pripomogao tome da ne bude značajnijeg suprotstavljanja ulasku Hrvatske u Schengen - rekao je politički analitičar Božo Kovačević za HRT.

PLENKOVIĆ SE POHVALIO Europska unija: Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs rekao je kako je to velika stvar i za Sloveniju.

- Slovenija se oslobađa dijela troškova zbog režima na granici na Hrvatskoj. Primjetno je približavanje između Hrvatske i Slovenije te Višegradske skupine. Premijeri Andrej Plenković i Janez Janša prilično dobro surađuju, sjetimo se da je Janša znao zastupati hrvatske interese kada Plenković nije mogao sudjelovati. Također, žičane barijere na granici Hrvatske i Slovenije bit će uklonjene. Kada uđemo u Schengen, dodatno će se povećati odgovornost Hrvatske za zaštitu vanjske granice EU-a. Čini se da prevladava stajalište da se Hrvatska uspješno nosi s problemima koje treba rješavati - rekao je Kovačević.

DIPLOMACIJA Grlić Radman u Rimu: Hrvatska ima potporu Italije za Schengen

Konačna odluka očekuje se za šest mjeseci.

- Prigovara se za postupanje prema migrantima, a s druge strane se hvali Hrvatsku za dobro čuvanje granice. Što se tiče politike prema migrantima, EU je zapravo nedorečena i kontradiktorna. Hrvatska koja ima najdužu vanjsku granicu, zapravo ispašta - rekao je Kovačević.

- Pritisak bi trebao biti smanjen integriranjem zemalja Zapadnog Balkana u EU. Zadaća hrvatske diplomacije treba biti da se intenzivira europska politika proširenja - dodao je.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Zlatko.Orlić 11.12.2021.

    Schengen će biti najbolje rješenje za nas. Slobodno kretanje u EU za nas će biti jako važno pogotovo za turizam. Vi negativci samo šutite. Od 1991-e godine dok nidmu ušli u unije naša zemlja nije bila u stanju dovoditi svoju kuću u red i sada europska unija će nam pomoći da nam ojača privredu i standard. Ja jedva čekam!!!

  • opančar x 10.12.2021.

    Jel može i popavac ući sad u šengen ...

  • zelena mamba 10.12.2021.

    Da li je porastao broj putovanja u SAD .?

Komentiraj...
Vidi sve komentare