News

Komentari 11

Politički analitičar o Schengenu: Više ne bi trebalo biti prepreka, pomaže nam i kupnja Rafalea

Politički analitičar o Schengenu: Više ne bi trebalo biti prepreka, pomaže nam i kupnja Rafalea

Prigovara se za postupanje prema migrantima, a s druge strane se hvali Hrvatsku za dobro čuvanje granice. Što se tiče politike prema migrantima, EU je zapravo nedorečena i kontradiktorna, rekao je Kovačević

Hrvatska je ispunila sve potrebne uvjete za Schengen, ali time posao još uvijek nije završen. Konačna potvrda mora biti jednoglasna od svih zemalja članica EU.

- To je ostvarivanje daljnjeg koraka na putu potpune integracije Hrvatske u EU. To znači lakšu komunikaciju, lakše putovanje unutar Schengena te čvrsto poziconiranje Hrvatske unutar Europske unije. Čini mi se da daljnjih prepreka neće biti, neovisno o iskustvima s drugim zemljama. Čini mi se da je aranžman s kupovinom borbenih zrakoplova, pripomogao tome da ne bude značajnijeg suprotstavljanja ulasku Hrvatske u Schengen - rekao je politički analitičar Božo Kovačević za HRT.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs rekao je kako je to velika stvar i za Sloveniju.

- Slovenija se oslobađa dijela troškova zbog režima na granici na Hrvatskoj. Primjetno je približavanje između Hrvatske i Slovenije te Višegradske skupine. Premijeri Andrej Plenković i Janez Janša prilično dobro surađuju, sjetimo se da je Janša znao zastupati hrvatske interese kada Plenković nije mogao sudjelovati. Također, žičane barijere na granici Hrvatske i Slovenije bit će uklonjene. Kada uđemo u Schengen, dodatno će se povećati odgovornost Hrvatske za zaštitu vanjske granice EU-a. Čini se da prevladava stajalište da se Hrvatska uspješno nosi s problemima koje treba rješavati - rekao je Kovačević.

Konačna odluka očekuje se za šest mjeseci.

- Prigovara se za postupanje prema migrantima, a s druge strane se hvali Hrvatsku za dobro čuvanje granice. Što se tiče politike prema migrantima, EU je zapravo nedorečena i kontradiktorna. Hrvatska koja ima najdužu vanjsku granicu, zapravo ispašta - rekao je Kovačević.

- Pritisak bi trebao biti smanjen integriranjem zemalja Zapadnog Balkana u EU. Zadaća hrvatske diplomacije treba biti da se intenzivira europska politika proširenja - dodao je.

 

 

Najčitaniji članci